Переслідування посадовців колишнього уряду обернулося реальним ув’язненням лише Тимошенко й Луценка

15 Серпня 2012, 15:51

Екс-прем’єр Юлія Тимошенко була засуджена 11 жовтня 2011 року. Печерський суд Києва визнав Тимошенко винною у перевищенні повноважень при укладанні газових контрактів з Росією в 2009 році. Її засудили до 7 років в'язниці і зобов'язали відшкодувати НАК «Нафтогаз України» 1,5 млрд гривень збитків. Законність цього вироку підтвердив Апеляційний суд Києва. Наразі триває розгляд касації на цей вирок.

Триває також судовий процес у справі щодо діяльності Тимошенко на посаді керівника корпорації «Єдині енергетичні системи України». Крім того, завершено розслідування справ проти Тимошенко – стосовно нецільового використання 200 мільйонів євро, отриманих від продажу квот парникових газів у рамках Кіотського протоколу, та придбання за завищеними цінами автомобілів «Опель Комбо» під виглядом медичного устаткування.

Екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка 27 лютого 2012 року Печерський райсуд Києва засудив до 4 років позбавлення волі з конфіскацією майна (643 тис. грн компенсації МВС за завдані збитки), з позбавленням права обіймати керівні посади і рангу державного службовця. Суд визнав Луценка виним у розтраті державних коштів при святкуванні Дня міліції, а також у присвоєнні коштів у змові з його колишнім водієм Леонідом Приступлюком та незаконному виділенні квартири останньому.

Апеляційний суд міста Києва підтвердив вирок Печерського суду. Захист екс-міністра подав касацію.

17 серпня очікується винесення вироку Луценку у ще одній справі, де його звинуватили у службовій недбалості при продовженні стеження в рамках розслідування справи про отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка.

Зазначимо, що 3 липня цього року Європейський суд з прав людини визнав арешт та досудове утримання під вартою Луценка незаконними і зобов'язав Україну виплатити Юрію Луценку 15 тис. євро моральної компенсації.

Колишнього тимчасово виконуючого обов'язки міністра оборони Валерія Іващенка 12 квітня 2012 року Печерський районний суд Києва засудив до 5 років позбавлення волі з позбавленням на три роки права займати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов'язків в установах, підприємствах та організаціях усіх форм власності, і з позбавленням 2-го рангу держслужбовця.

Іващенка обвинуватили у тому, що в листопаді 2009 року він, зловживаючи службовими обов’язками, підписав план санації щодо реалізації цілісного майнового комплексу держпідприємства «Феодосійський судномеханічний завод» (Крим).

Апеляційний суд 14 серпні пом'якшив покарання для Іващенка, замінивши вирок на умовний. Він був звільнений з-під варти у залі суду.  Захист Іващенко домагатиметься повного виправдання екс-чиновника і готує касацію.

Колишнього міністра охорони навколишнього природного середовища Георгія Філіпчука 5 квітня цього року Солом'янський райсуд Києва засудив до 3 років позбавлення волі за перевищення службових повноважень.

Суд встановив, що Філіпчук погодив виділення зі спецфонду держбюджету юридичній фірмі Astapov Lawyers, що вела справу про розрив контракту з компанією Venco по розробці родовищ газу на чорноморському шельфі, 1,4 млн гривень. При цьому рішення про договір з Astapov Lawyers не затверджувалося Мін'юстом, і Кабмін рішення про перерозподіл коштів не приймав.

Після того, як Філіпчук повернув державі 1,4 млн гривень, у червні Апеляційний суд Києва пом'якшив йому вирок, замінивши призначене екс-міністру покарання на 2 роки в'язниці умовно.

Колишнього першого заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука у грудні 2011 року Печерський районний суд Києва звільнив від кримінальної відповідальності на підставі закону «Про амністію». 

Його обвинувачували у зловживаннях при проведенні держзакупівель. Зокрема, він дозволив проведення конкурсу на юридичне обслуговування Нафтогазу в одного виконавця.

Наприкінці листопада Генпрокуратура змінила обвинувачення Корнійчуку на більш м'яке, котре підпадало під амністію.

Корнійчук є зятем екс-голови Верховного суду Василя Онопенка.

У справі щодо законності розмитнення у 2009 році 11 млрд кубометрів газу, що належить компанії РосУкрЕнерго, було засуджено трьох високопосадовців часів Тимошенко.

У вересні 2011 року Печерський суд засудив до 3 років позбавлення волі умовно колишнього першого заступника голови правління НАК «Нафтогаз Україна» Ігоря Діденка. Представники прокуратури пом’якшили йому статті обвинувачення. Діденко вирішив не оскаржувати винесений йому обвинувальний вирок.

Колишній глава Держмитниці Анатолій Макаренко засуджений до 4 років позбавлення волі умовно.Такий же термін отримав екс-начальник відділу Київської регіональної митниці Тарас Шепітько.

Суд визнав їх винними у неправомірному митному оформленні природного газу.

Справа проти Макаренка, Шепітька і Діденка була порушена після програшу України у Стокгольмському арбітражі, де РосУкрЕнерго (RosUkrEnergo) виграв позов до Нафтогазу.

Як відомо, 8 червня 2010 року Арбітражний інститут Торговельної палати Стокгольма зобов’язав Нафтогаз повернути РосУкрЕнерго 11 млрд куб. м газу і надати додатковий обсяг газу 1,1 млрд куб. м як неустойку за порушення умов контракту.

Екс-начальник Державної інспекції з контролю за цінами Міністерства економіки Тетяна Рудь у листопаді 2011 року була засуджена до 5 років за хабарництво з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном на 3 роки Деснянським районним судом Києва. Однак, суд звільнив Рудь від відбування покарання, призначивши випробувальний термін на 3 роки.

Справу проти Рудь порушили у у зв’язку з вимаганням у неназваного підприємця хабара у $50 тисяч за скасування штрафу у розмірі 12,5 млн грн.

Нагадаємо також, що в розшук оголошені колишній керівник Держкомрезерву Микола Поживанов, якого обвинувачують у розкраданні майже 35 млн гривень державних коштів, екс-керівник Держказначейства Тетяна Слюз, якій інкримінують зловживання службовим становищем, а також екс-губернатор Харківщини Арсен Аваков, якого прокуратура звинувачує у незаконному продажу землі поблизу Харкова.

Порушена кримінальна справа і стосовно екс-міністра економіки Богдана Данилишина, якому 13 січня 2011 року Чехія надала політичний притулок. Данилишин звинувачуєтьсяу зловживанні владою при проведенні держзакупівель.