Скандали довкола МОЗу: дорогі швидкі, виселення лікарні й небезпечні ліки від сина Богатирьової

9 Жовтня 2013, 17:33

Задорогі "швидкі"

Так, ЗМІ з'ясували, що у квітні Міністерство охорони здоров’я переплатило за нові карети швидкої допомоги Peugeot Boxer більше, як третину виділених на них грошей. За висновками економічного та товарознавчого дослідження, які провів Київський науково-дослідний інститут судової експертизи, при закупівлі машин швидкої допомоги у 2012 році бюджет зазнав збитків на 56 млн 619 тис. 614 грн. Так, за кожну автівку МОЗ віддав ТОВ «КРАС» 649 тис. грн, натомість експерти оцінили машину з усім наявним у ній обладнанням у 465 тис.

Згодом, у МОЗ заявили, що закупівлю 216 автомобілів швидкої допомоги було проведено до призначення Раїси Богатирьової міністром.

Ще один скандал зі швидкими стався у Запорізькій області. Як виявилось, закуплені минулого року автомобілі «швидкої допомоги», які обійшлися дербюджету у 41 мільйон гривень, не обслуговували жителів Запоріжжя. 

«Досі жоден з цих автомобілів на лінію не вийшов – вони стоять в гаражах. Чому? Тому що машини прийшли порожні, в кращому випадку – з носилками. У них немає ні кардіографів, ні дефібриляторів (апаратура, необхідна для надання допомоги хворим із серцевими нападами – Ред.)», – заявив у лютому Анатолій Сидоренко, голова незалежної профспілки працівників швидкої допомоги Запоріжжя.

Ліцензування імпортних ліків

Чимало суперечностей спричинив закон №5038-VI «Про внесення змін до деяких законів України про ліцензування імпорту лікарських засобів та визначення терміна «активний фармацевтичний інгредієнт», за яким вимагається додаткове ліцензування імпортних ліків. Закон викликав хвилю протестів пацієнтів, ЗМІ, фармкомпаній та активістів. Зокрема громадські активісти зауважили, що цей закон є лобістським і "покликаний збагатити чиновників за рахунок хабарів на додатковому ліцензуванні". Пацієнти побоювались підвищення цін на імпортні ліки, а то й взагалі їхню відсутність в аптеках. Відтак кілька громадських організацій по всій Україні організували вуличні акції проти закону. 

З 1 березня цього року закон набрав чинності, але Кабмін пішов-таки на поступки: прописав зміни у законі, що передбачають спрощення у процесі отримання ліцензії на перше півріччя.

А з 1 грудня цього року набудуть чинності "жорсткіші" ліцензійні умови. 

Зміна керівного складу "Охматдиту"

У грудні стався скандал через раптове звільнення генерального директра "Охматдиту" Юрія Гладуша, семи його заступників, а також розроблення нового статуту клініки. Медики заявили, що за такою реорганізацією стоїть спроба рейдерського захоплення клініки.  

"Я був на лікарняному. Сьогодні перший день вийшов на роботу і отримав цей наказ. У середу, як кажуть, як грім серед білого дня, до нас приїхав заступник міністра охорони здоров’я Олександр Толстанов і привіз цей наказ і новий статут. Старий статут, який у нас був, вони у нас вилучили, два тижні ми працювали без статуту… ", – розповів Гладуш.

Згодом Толстанов пояснив зміну статуту Національної спеціалізованої лікарні "Охматдит" необхідністю приведення його до вимог чинного законодавства.

«Враховуючи те, що статут змінено, а генеральний директор (Юрій Гладуш. – Ред..) з 27 серпня перебував на лікарняному і призначив замість себе виконувти обов'язки головного лікаря "Охматдиту" Володимира Поворознюка, я і представники державної юридичної служби приїхали і згідно з наказом МОЗ довели до відома колективу, що посада керівника буде єдиною, без зменшення кількості всіх інших посад – заступників тощо», – зазначив тоді Толстанов.

Згодом на зачитування наказів про кадрові зміни колектив "Охматдиту" відреагував криками "Ганьба". Попри це Поворознюк погодився обіймати цю посаду.

Переселення ВІЛ-позитивних-пацієнтів в «нікуди»

Гучний скандал стався через закриття клініки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб, що розташована біля Києво-Печерської Лаври. У ній лікувалися пацієнти з діагнозом ВІЛ/СНІД та вірусними гепатитами.

Зокрема у березні бюро президії Нацакадемії медичних наук постановило "упродовж двох тижнів виписати та у подальшому не проводити госпіталізацію хворих у відділення вірусних гепатитів та нейроінфекцій клініки Інституту, а за необхідності – перевести хворих до закладів охорони здоров`я Києва". Проте за кілька днів Нацакадемія скасувала своє рішення про припинення госпіталізації до клініки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб.

Згодом про остаточне виселення неодноразово заявляли і в Нацакадемії, і в керівних колах Києво-Печерської Лаври. На знак протесту у вересні ВІЛ-позитивні пацієнти лікарні прикували себе наручниками до ліжок.

Вже наступного дня після акції протесту у Нацакадемії заявили, що іще 3 липня комісія з питань передачі нерухомого майна у Києві до сфери управління Міністерства культури, до якої увійшло 24 людини, вирішила передати будівлі та споруди до сфери управління Міністерства культури України. А далі – до управління Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. В Академії також окремо наголосили, що станом на 11 вересня клініка «Лавра» не функціонує як медичний заклад, а персонал, пацієнти та обладнання переведені в інші лікарні міста.

Проте, як свідчать пацієнти та правозахисники, приміщення, яке знайшли на заміну лікарні за адресою на Амосова, 5, не є в належному стані.

Небезпечні ліки від сина Богатирьової

Чи не найбільшого розголосу минулого року спричинила смерть вісьмох дітей, причиною якої називали небезпечні вакцини.

У січні партія "Батьківщина" оприлюднила документи, які свідчать, що в 2012 році від вакцин, які МОЗ купувало у фірми "Фармстандарт-Біолік" (За даними ЗМІ, 45% фірми належить сину міністра охорони здоров'я Раїси Богатирьової Олександру та бізнесмену Олександру Забудкіну – Ред.) померло вісім дітей. Водночас Богатирьова заперечувала, що її син Олександр є співвласником комапнії.

Пізніше глава Держлікслужби Олексій Соловйов у відповідь на депутатський запит повідомив, що ці вакцини виготовлялися з грубими порушеннями виробничих технологій.

Після скандалу Олександр Богатирьов продав свої 19% акцій компанії "Фармстандарт-Біолік".

Небезпечні й контрафактні препарати

Також МОЗ неодноразово звинувачували у введенні небезпечних препаратів. Зокрема у квітні Солом’янське районне управління МВС в місті Києві відкрило кримінальне провадження за фактом введення МОЗом в обіг медичних імунобіологічних препаратів, що не відповідають вимогам безпечності. У даному випадку правоохоронці інкримінували винним у зазначеному правопорушенні службовцям МОЗу статтю 227 КК України – умисне введення в обіг на ринку України небезпечної продукції, а посадовцям держпідприємств сфери охорони здоров’я статтю 140 КК України – неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником.

У травні заступник голови фракції «Батьківщина» Андрій Іванчук заявив, що приблизний обсяг контрафактної фармакологічної продукції в Україні сягає 10%: «Кожна десята пачка ліків – підроблена. Лише в минулому році від застосування неякісних ліків загинули більш ніж 20 українців», – підкреслив Іванчук.

Незаконне тестування ліків

У березні 14 депутатів Верховної Ради від опозиційних фракцій закликали Генеральну прокуратуру перевірити факти можливого використання дітей при тестуванні вакцин та медичних препаратів сумнівного походження. Депутати заявили, що протягом останніх двох років посадові особи МОЗу фактично приховували факти проведення протизаконних клінічних випробувань сумнівних лікарських засобів на дітях.

Зокрема депутат Ради Валерій Головко («Батьківщина») звинувачував обласну дитячу лікарню у використанні дітей-сиріт для тестування вакцин в Полтавській області.

Проте заступник міністра охорони здоров'я Олександр Толстанов спростував інформацію про незаконне використання дітей для тестування вакцин та медичних препаратів. 

Вже у квітні управління МВС України у Полтавській області відкрило кримінальне провадження за фактами клінічних випробувань препарату «Доріпенем» на дітях у педіатричному відділенні Полтавської обласної дитячої клінічної лікарні.

Скандальні норми для дитсадків

3 вересня вступив у силу наказ Міністерства охорони здоров’я, підписаний міністром Раїсою Богатирьовою, яким затверджено норми і правила утримання дитсадків.

Коментуючи норми документу, лікар-педіатр Євген Комаровський висловив переконання, що наказ МОЗ призведе до збільшення кількості штрафів і хабарів. А окремі положення взагалі є невиконуваними.

Приміром, наказом передбачено, що у приміщеннях дитсадків повинна бути відносна вологість повітря 40-60%, а температура у спальнях – в межах 18-21 градуса. При цьому опалення сильно висушує повітря, а для підтримання сталої температури необхідно здійснювати кондиціювання повітря. Але в наказі «забороняється установка кондиціонерів і зволожувачів повітря будь-якого типу».

«Тобто, наказуючи норми, законодавець свідомо позбавляє вас можливості цим нормам слідувати!», – пише Комаровський.

Натомість у МОЗ запевнили, що нові норми для дитсадків впроваджують за світовим досвідом.

27 вересня Державна служба регуляторної політики та розвитку підприємництва звернулася до Міністерства юстиції з проханням скасувати скандальний наказ МОЗ.

Згодом прем'єр-міністр Микола Азаров пообіцяв призупинити дію скандального документа.

Сумнівні держзакупівлі

У жовтні минулого року управління охорони здоров’я у Рівному уклало угоду з ПрАТ «УМТ» на придбання лінійного прискорювача для обласного онкологічного диспансеру вартістю 31,25 млн грн. Показово, що у лютому 2011 року благодійний фонд та Рівненська ОДА придбали для диспансеру лінійний прискорювач, комп`ютерний томограф та інше обладнання загальною вартістю 22 млн. грн.

А вже цього року генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо закупівлі міністерством охорони здоров’я в 2011 році 85 непридатних для використання інкубаторів для транспортування немовлят на загальну суму в 53 млн грн. 

Тим часом  у жовтні у Верховній раді завершила роботу тимчасова слідча комісія з розслідування зловживань у Міністерстві охорони здоров'я за 2012-2013 роки. Народні депутати виявили близько 100 фактів порушень у роботі МОЗ.