УДАР вимагає показати текст Меморандуму з Митним союзом

31 Травня 2013, 19:59

У заяві наголошується, що підписання прем’єром Миколою Азаровим Меморандуму породжує великі сумніви та недовіру через надмірну утаємниченість процесу переговорів.

"Азаров "підмахнув" документ, текст якого тримається в суворій секретності. УДАР вимагає від влади негайно оприлюднити текст Меморандуму, який, по суті, є здачею національних інтересів України. Янукович не наважився поставити свій підпис під угодою, яка викличе негативний резонанс, і тому переклав всю відповідальність за це на Азарова", – йдеться в заяві.

В УДАРі переконані, що утаємниченість підготовки і підписання документу є яскравим свідчення того, що влада в повній мірі усвідомлює неправомірність своїх дій, однак не хоче цього визнавати.

"Керівники держави – президент, глава уряду та їх оточення роблять вигляд, що не чують позиції Європейського Союзу, який чітко дав зрозуміти, що підписання інтеграційних документів з Митним Союзом унеможливлює підписання Угоди про асоціацію з ЄС", – сказано у заяві.

"Влада активно робить все, аби зірвати проведення саміту у Вільнюсі та підписання відповідної Угоди", – вважають в УДАРі.

У партії наголошують, що вони не допустять зміни зовнішнього вектору України та зупинення інтеграції України в Європу.

У політсилі також висловили занепокоєність інформацією про наявність в документі низки пунктів щодо зобов'язань України перед Митним союзом, оскільки це може призвести до політичної залежності України від Москви.

Нагадаємо, 30 травня у ЗМІ з'явився текст проекту Меморандуму з Митним союзом. Згодом міністр закордонних справ Леонід Кожара заявив, що в найближчому майбутньому всі подробиці підписання меморандуму будуть офіційно озвучені, а документи оприлюнять в інтернеті. 

31 травня прем'єр-міністр Микола Азаров і голова Євразійської економічної комісії (ЄЕК) Віктор Христенко підписали меморандум про поглиблення взаємодії між ЄЕК і Україною.

Прем'єр Росії Дмітрій Мєдвєдєв висловив сподівання, що Україна не братиме на себе зобов'язань, які в подальшому перещкоджатимуть інтеграції до ЄЕК.

Як відомо, 29 травня країни Митного союзу Єдиного економічного простору (Росія, Казахстан, Білорусь) підтримали намір України стати спостерігачем у цій організації.

За словами першого віце-прем'єра Росії Ігора Шувалова, оскільки у Митному союзі не передбачений статус спостерігача, такий статус може виникнути в України тільки після підписання договору про створення Євразійського економічного союзу, яке заплановане 1 січня 2015 року.

Віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко заявив, що надання Україні статусу спостерігача у Митному союзі не вплине на євроінтеграційні прагнення країни.

Між тим, європейські політики неодноразово наголошували на неможливості одночасної інтеграції України до Митного союзу та ЄС.

Позначки: