“Гарячі” точки Києва: як кияни захищають свій простір від забудов

19 Серпня 2013, 18:44

Активізація протестів проти забудови у Києві, на думку політолога Вадима Карасьова, вкотре доводить, що українці готові захищати лише свої базові інтереси.  Збільшення цих протестів в Києві, як зауважив він, зумовлено трьома причинами: демонстраційний ефект, що спостерігається сьогодні в світі; втручання забудовників в життя окремих мікрорайонів; заполітизованість Києва.

Радикалізація протестів, за словами голови правління фонду «Демократичні ініціативи» Ірини Бекешкіної, посилилася у зв'язку із відсутністю в суспільстві "стороннього арбітра", зокрема незалежних судів. А це, в свою чергу, може вилитися в різкий спалах насильства. 

Тиждень.ua зібрав "гарячі" точки Києва, де кияни протестували проти забудов з початку минулого року.

Переглянути "Гарячі" точки Києва, де кияни протестують проти забудови на карті більшого розміру

Протест на Троєщині

Так, 8 серпня цього року кияни взяли штурмом скандальне будівництво супермаркету на вулиці Маяковського. Спочатку активісти заблокували в'їзд на Троєщину, а потім взялися валити паркан навколо будмайданчика. Водночас охоронці будівництва намагалися відбивалися від активістів, сиплячи на них піском та жбурляючи пляшки з гарячою смолою. Міліція розпочала кримінальне провадження за фактом «злісної непокори» під час протесту і сутички на будівництві супермаркету.

Захист скверу на Березняках

В липні близько 500 мешканців столичного масиву Березняки (вул. Серафимовича) і громадські активісти знесли огорожу забудовника, протестуючи проти вирубування скверу. Зокрема, під час акції, люди спробували пройти на територію скверу, який оточено залізобетонною огорожею. Проте їх не пустили. Люди почали ламати ворота. Пізніше їх демонтували. Протестувальники вимагали зупинити знищення скверу, не допустити будівництва супермаркету і повернути сквер київській громаді.

13 серпня на мешканців мікрорайону Березняки напали 150-200 молодиків спортивної статури. Молодики знищили наметовий протестний табір, розташований у сквері.

Згодом мешканці столичного мікрорайону перекрили дорогу на знак протесту проти забудови.

У свою чергу представники правоохоронних органів заявили, що "не відстоюють інтереси жодної зі сторін конфлікту, а забезпечують охорону громадського порядку". 

Активісти обіцяють продовжувати протест.

"Відвойовування" Десятинного провулку

Також кияни тривалий час протестують проти будівництва у Десятинному провулку. Зокрема, 20 липня вранці кілька десятків киян зайняли територію будівництва на Десятинному провулку 3-5 і розпочали демонтаж паркану і ліквідацію незаконного підкопу під сусідні будинки. 26 червня у Десятинний провулок, 3-5, де раніше зупинили незаконне будівництво у буферній зоні собору Святої Софії Київської, відновилися будівельні роботи.

Протест на Оболоні

У квітні під час акції протесту проти вирубки дерев на вул. Дніпроводській (Оболонський район Києва) було затримано активістів Ігоря Луценка та Віталія Грузинова. Деяким активістам завдали тілесних ушкоджень. Зокрема, Микола Коханівський потрапив до лікарні.

Пікетування будмайданчика на Лівому березі

На початку цього року кілька сотень мешканців столичного Лівого берега пікетували будмайданчик на вулиці Микільсько-Слобідській. На думку протестувальників, забудовник незаконно заволодів прибережною зоною Дніпра. За словами протестувальників, на території з 2008 року намагаються звести кілька багатоповерхівок та готель, хоча, начебто згідно з рішенням прокуратури, на цьому місці заборонено будь-що будувати.

Боротьба за Гостинний двір

З минулого року триває протистояння між місцевою владою та активістами навколо Гостинного двору у Києві.

Так, 27 квітня депутат Київради, голова комісії з питань культури й туризму Олександр Бригинець заявив про початок реконструкції «Укрреставрацією» будівлі Гостинного двору. На його думку, реконструкцію почато незаконно, оскільки на засіданні міськради 26 квітня рішення безпосередньо про землевідведення цієї ділянки не приймалося, а дозвіл на розробку проекту землевпорядження не дає права на проведення будь-яких робіт. У свою чергу Міністерство культури вважає законним початок реконструкції будівлі Гостинного двору. 

Активісти розпочали в Гостинному дворі безстрокову акцію протесту, зокрема провели альтернативне святкування Дня Києва – акція «Право на місто». Вони виступили за забезпечення права киян на вільний культурний простір і оголосили безстрокову акцію мирного культурного спротиву. 

Однак, за кілька днів після цього будівельники заварили входи до Гостинного двору.

 

1 червня вночі 30 невідомих осіб у спортивній формі захопили Гостинний двір та силою вивели активістів з приміщення. 

У лютому цього року сталася масштабна пожежа в Гостинному дворі. Активісти не виключали, що підпал міг бути умисним. 

А 18 лютого цього року 100 активістів вступили в конфлікт із представниками компанії, яка здійснює реконструкцію Гостинного двору. У ситуацію втрутилися бійці "Беркута", які побили кількох активістів та народних депутатів від опозиційних партій, які прийшли підтримати захисників Гостиного двору. Співробітники "Беркута" затримали 36 осіб, зокрема народного депутата, члена комітету із питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрія Міщенка, який кілька годин провів у Подільському РВВС.

У березні активіти пікетували посольство Кіпру. Як стало відомо з інформації Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України, станом на третій квартал 2012 року 91.9% акцій «Укрреставрації», якій передано в оренду Гостинний двір, належало кіпрській компанії Афідреко холдингз лімітед. За даними захисників Гостинного двору станом на 10.03.2013 ця компанія належить двом іншим – Heico ventures limited та Suzel enterprises limited. Керівниками публічного акціонерного товариства "Укрреставрація" є менеджери, які раніше працювали разом із нинішнім головою Державного управління справами Андрієм Кравцем. 

Періодично активісти і далі влаштовують акції протесту на захист Гостинного двору. Остання з них відублася у травні цього року, під час якої троє активістів – Тетяна Чорновіл, Ігор Луценко і Марія Лебедєва, на знак протесту проти забудови, піднялися на будівельний кран

Двох осіб затримали, однак, суд їх виправдав. Наразі будівельні роботи в Гостинному дворі продовжуються.

Захист Андріївського узвозу

Громадських активістів обурило знесення трьох будівель на Андріївському узвозі у квітні минулого року, на місці яких планувалося зведення офісного центру, будівлі з рестораном, виставковою залою та апартаментами, одинадцятиповерхового готельного комплексу із паркінгом та ресторанами. А Замок Річарда планували переобладнати під готель.

ЕСТА, що є забудовником цієї ділянки та входить до групи компаній СКМ Ріната Ахметова, спростувала інформацію про знесення історичних будинків, заявивши, що знесені будинки – 1978 року спорудження.

11 квітня кілька сотень активістів організували акцію протесту під офісом головної компанії Ахметова. 

Під час акції сталася сутичка з міліцією, під час якої постраждав дехто з активістів. Втім, правоохоронці спростовували свою причетність до травмування учасників протесту.

Згодом урядова комісія з питань законності знесення будинків і проведення будівельних робіт на Андріївському узвозі в Києві заявила про відсутність порушень законодавства.

Варто зауважити, що протест проти забудови Андріївського узвозу намагалися висловити і 15 невідомих осіб, котрі 11 квітня того року у масках розмалювали техніку й вибили в ній вікна біля знесених будинків.

Загалом, на Андріївському узвозі є кілька проблемних забудов. На одній з них 16 серпня відновилися будівельні роботи, що наразі не виликало акцій протесту.  

Конфлікт за Святошинську лісопаркову зону

У березні минулого року на території забудови в районі Святошинської лісопаркової зони Києва недалеко від вул. Ушакова невідомі в масках підпалили екскаватор забудовників, а також знищили паркан навколо будівництва, побили вікна в будівельних спорудженнях.

Згодом біля будівництва представники різних громадських об’єднань, зокрема громадської мережі «САМ», а також прості громадяни провели пікет. Активісти зазначили, що внаслідок дій забудовників було зрубано декілька десятків дерев, які раніше належали до Святошинського лісопаркового господарства.

Згідно з інформацією представників забудовників, на розчищеній від лісу території планується побудова малих архітектурних форм. Забудовник також стверджує, що ця земельна ділянка була виділена зі складу Святошинського лісництва і передана в оренду на 5 років одному з ТОВ рішенням Київради від 26 червня 2007 року.

Громадські активісти вважають цю забудову незаконною.

Позначки: