Рік діяльності Лутковської: PR-активність і обережність у гучних справах

24 Квітня 2013, 08:40

24 квітня 2012 року – рівно рік тому – Валерія Лутковська стала уповноваженим з прав людини Верховної Ради України. Її кандидатуру у ході таємного голосування підтримали 252 народних депутатів.

Справи політичних в’язнів

У перший свій робочий день Лутковська запевнила, що не отримувала жодних політичних вказівок щодо справ Тимошенко і Луценка, а приділятиме їм таку ж увагу, як і всім іншим в’язням. До того ж, вона впевнено заявила: «Мій орієнтир – зробити посаду омбудсмена абсолютно аполітичною. І я знаю, що мені вдасться це робити».

Відразу по тому в ефірі 5-го каналу вона заявила, що не вважає Тимошенко "політичним в’язнем". Змінила свою думку лише через півроку. Проте заявила, не вважає політичних в’язнів в Україні "системною проблемою".

У цілому позиція Лутковської до справи Тимошенко була вкрай обережною. Так вона відмовилась коментувати можливе порушення президентом презумпції невинуватості у кримінальній справі екс-прем’єра, згодом вирішила не реагувати на прохання тюремників вмовити Тимошенко припинити голодування. Вже в серпні минулого року відмовилась захищати екс-премєра, пояснивши, що не має підстав захищати її права. "У мене на сьогодні (немає) жодної скарги щодо утримання пані Тимошенко", – сказала омбудсмен.

Та й реакція омбудсмена на відеоспостереження за Тимошенко була досить нейтральною. За її словами, відеоспостереження проводилося «на законних підставах» – і в ньому брали участь лише жінки.

На початку 2013 року омбудсмен нарешті виконала свою обіцянку й приїхала в лікарню до Тимошенко. Щоправда, екс-прем’єр тоді не виявила бажання зустрічатись з Лутковською

Згодом Лутковська поскаржилася Європейському суду на Тимошенко, направивши в організацію всі акти відмов від медичних оглядів і лікування екс-прем'єра.

У справі Луценком омбудсмен була більш наполегливою. Зокрема особисто інспектувала колонію, в яку планували відправити Луценка,  а через кілька місяців відвідала його у супроводі лікарів. Щоправда, у розмові не почула від колишнього міністра внутрішніх справ скарг, але зауважила його почуття гумору.

Проте у січні Лутковська вирішила не реагувати на зауваги дружини Луценка, яка не могла потрапити в лікарню до чоловіка.

Та вже 4 квітня уповноважена Верховної Ради з прав людини звернулась до президента з проханням про помилування Луценка та Георгія Філіпчука.

"На сьогоднішній день стан його здоров'я потребує постійного нагляду та контролю в спеціалізованих медичних закладах, ефективно забезпечити які складно в умовах відбування покарання", – зазначила Лутковська. Як відомо, президент прислухався до її звернення дуже швидко.

Хоча дружина Луценка сказала, що була приємно шокована такою заявою, проте сама омбудсмен заявила, що вважає себе "хрещеною матір’ю" Луценка.

Резонансні справи

Наприкінці минулого року Лутковська повідомила, що від батька і сина Павличенків надішло звернення. За її словами, в основному в ньому містяться прохання допомогти встановити невинність, що не входить до компетенції омбудсмена.

Нещодавно Лутковська в ефірі 5 каналу сказала, що справа Павличенків – «це не наше питання». "Складність, з моєї точки зору, в межах моєї компетенції, справи Павличенків полягає в тому, що їх заява до уповноваженого (з прав людини) містить виключно обвинувачення стосовно діяльності суду. Ми не втручаємось в суд. Це не наше питання", – заявила Лутковська. У свою чергу омбудсмен попросила від них заяву про катування в органах внутрішніх справ.

Досить пізно вона зреагувала на ув’язнення нігерійця Олаолу Сунканмі Фемі в СІЗО.

Адже ще у квітні минулого року стало відомо, що Луганський суд вже півроку тримає Олаолу в СІЗО, бо не може знайти перекладача для нього з англійської мови.

Лише у листопаді Лутковська запропонувала голові Державної судової адміністрації створити реєстр перекладачів для забезпечення справедливого судового розгляду. 

Протягом 2013 року вона кілька разів відвідувала судове засідання за участі Олаолу Сунканмі Фемі.

Також Лутковська перейнялася справою побиття адвоката Олега Веремеєнка працівниками Дніпровського РУГУ МВС України в місті Києві й відкрила провадження щодо цього.

Омбудсмен не стояла осторонь і в перипетіях зі ЗМІ. Зокрема обіцяла розібратися у справі гендиректора ТВі. Щоправда, про справу інтернет-видання LB.ua, Лутковська заявила, що звернень з цього приводу не отримувала.

Законодавчі ініціативи

За час свого перебування на посаді омбудсмена Лутковська виступала проти кількох законодавчих ініціатив.

Зокрема заявила, що законопроект депутата від Партії регіонів Віталія Журавського, що передбачає введення кримінальної відповідальності за образу й наклеп, суперечить Конституції та міжнародним зобов'язанням України. 

Не сподобався уповноваженій й закон про захист персональних даних, який вона просила Януковича ветувати.

Побачила надмірне обмеження прав людини у законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір)”, що забороняє пропаганду гомосексуалізму.

Інші справи

Не пройшли повз увагу омбудсмена вибори у Верховну Раду України. Так у листопаді Лутковська вирішила розповісти новій Раді про порушення на виборах, орієнтуючись на інформацію, отриману від громадських організацій.

У жовтні Лутковська заявила, що створювати орган з розслідування катувань у міліції передчасно. «Зараз ми кажемо про те, що неефективне розслідування питання катувань і необхідний новий орган, неефективне питання розслідування корупційних вчинків – потрібен новий орган, завтра ми скажемо, що у нас неефективно розслідуються крадіжки і нам потрібен новий орган», – сказала омбусмен.

Проте пізніше працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини системно здійснювали візити до тюрем з метою  контролю за дотриманням прав людини в діяльності МВС України

До того ж, у січні Лутковська вказала Лавриновичу на незаконність існування тюремного спецназу у структурі Державної пенітенціарної служби.

Також омбудсмен протягом року діяльності турбувалась пенсіями науково-педагогічних працівників, жорстоким поводженням із дітьми та жінками, моніторила отримання лікарських засобів іноземного виробництва, відвідувала інтернати.

Проте Валерія Лутковська публічно не заявляла свою позицію стосовно таких резонансних справ, як справи Оксани Макар, Віталія Запорожця, київської вчительки Ніни Москаленко тощо.