Нафтогаз звинувачує «деструктивні сили» у скандалі навколо закупівлі бурових платформ

25 Січня 2012, 16:36

«Деструктивними силами ведеться кампанія з недопущення використання шельфу Чорного моря для видобутку вуглеводнів. Тобто, ведеться кампанія, щоб залишити Україну енергетично залежною», – сказав Чупрун.

Він пояснив, що без модернізації обладнання про реальне освоєння морського шельфу годі мріяти – поклади нафти та газу залягають надто глибоко, і без нових бурових до них не дістатися.

Коментуючи закиди довкола закупівлі першої бурової установки, Вадим Чупрун наголосив, що «Нафтогаз України» залучив відому американську компанію Halliburton для проведення незалежного аудиту всіх процедур по цій буровій.

Згідно з попереднім звітом Halliburton, компанія не знайшла відхилень від ринкових умов при закупівлі Україною першої бурової установки. За висновками аудиторів, початкова купівельна ціна бурової установки становить $248,5 млн, а решта коштів – $144,32 млн – направлені на додаткове обладнання, послуги та доставку.

«Ми вам обіцяємо показати весь звіт незалежного аудиту», – пообіцяв Чупрун.

Він наголосив, що при закупівлі другої бурової Нафтогаз пішов на безпрецедентні заходи відкритості, і відкриття тендерних пропозицій учасників та вибір переможця конкурсу відбулося у присутності журналістів. Також він пообіцяв, що «відкритість та прозорість і в подальшому будуть супроводжувати подібні закупівлі».

«Ми не зупинимося в реалізації цієї програми, ми бачимо реальність її виконання і терміни», – сказав Чупрун.

За його словами, Нафтогаз і в подальшому залучатиме найсучасніші технології та новітню техніку для пошуку та видобутку вуглеводнів як на суші, так і на морі, щоб повністю забезпечити країну власними газом та нафтою.

«Будемо і надалі закуповувати техніку завтрашнього дня і залучати компанії, щоб можна було разом застосовувати всі найновіші технології під час виконання програми з підвищення енергетичної незалежності України», – підсумував Чупрун.

Як повідомлялось, власник фірми-переможця тендеру «Чорноморнафтогазу» з купівлі морської бурової установки латвієць Ерік Ванагельс є підставною особою, який фактично не має постійного житла і зловживає алкоголем.

Нагадаємо, 2011 року «Чорноморнафтогаз» на тендері з пов’язаними між собою фірмами придбав бурову платформу за $400 млн.

Номінальними власниками обох фірм, згідно з документами, були громадяни Латвії Ерік Ванагельс і Стан Горін.

Пізніше Горін, який працює страховим агентом, відхрестився від фірми Highway investment.

Після оприлюднення інформації про те, що платформа у сінгапурського виробника коштує на $150 млн дешевше, від досягнутої на тендері ціни, представники «Нафтогазу» заявили, що за додаткові кошти нібито буде придбано додаткове обладнання.

Крім того, міністр Мінвуглепрому Юрій Бойко назвав публікацію щодо ціни на бурову істановку «замовною», після чого журналісти подали на міністра в суд.

Також в Нафтогазі пообіцяли придбати ще дві бурові платформи на прозорому тендері. «Чорноморнафтогаз» очікував, що вартість бурової установки складе щонайбільше 648 млн грн.

Пізніше «Українська правда» повідомляла, що кошти за вишку було перераховано на рахунок фіктивної компанії у ризькому Trasta Komercbanka.

Цей же банк виявився пов'язаний з укаїнським акціонерами «РосУкрЕнерго», яких ще в політиці прийнято називати «групою Льовочкіна-Фірташа».

Третім учасником цією групи є Юрій Бойко, міністр палива та вугільної промисловості, який безпосередньо відповідав за придбання цієї бурової установки у фірми Highway Investment Processing LLP.

Нещодавно, британська фіктивна компанія Highway Investment Processing LLP почала процес ліквідації.