З осередку духовності Лавра перетворилася на епіцентр скандалів

10 Серпня 2012, 16:40

Ще на початку січня цього року депутати Верховної Ради зареєстрували проект закону № 9690 «Про повернення об'єктів культурної спадщини релігійних організацій», відповідно до якого Кабінету міністрів доручено в 3-місячний термін вирішити питання щодо передачі об'єктів, розташованих у Кременецькому районі, Свято-Богоявленському жіночому монастирі Тернопільської єпархії та Почаївської Свято-Успенській Лаврі Української православної церкви (Московського патріархату), а об'єктів, розташованих у Києві – Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі (чоловічому монастирю) УПЦ МП без права відчуження та зміни призначення переданих об'єктів.

За словами голови парламентського комітету з питань культури і духовності Володимира Яворівського, Партія регіонів поспішає вивести з переліку об'єктів, які не підлягають приватизації, Києво-Печерську лавру, Почаївську лавру, і передати їх релігійним громадам, зокрема, Московському патріархату.

Предстоятель УПЦ КП патріарх Філарет заявив, що можлива передача лавр у власність УПЦ МП буде загрожувати тим, що в майбутньому їх можуть передати Російській православній церкві.

У свою чергу глава УГКЦ патріарх Святослав (Шевчук) заявив, що вважає неприйнятним передавання визначних культових споруд одній церкві.

УПЦ МП, звісно, наполягала на передачі їм Почаївської та Києво-Печерської лавр, зазначаючи, що "те, що було насильно відібрано у церкви, повинно бути повернуто церкви".

Втім, поки ситуація щодо цього законопроекту далі не розвивалася.

У травні цього року Тиждень.ua повідомив про те, що на території Києво-Печерської Лаври будується трьохповерхова будівля. Пізніше вже колишній генеральний директор Національного Києво-Печерського заповідника Вікторія Ліснича, коментуючи цю інформацію, заявила, що на території Лаври ведеться реконструкція погребу

Цю інформацію підтвердив і міністр культури Михайло Кулиняк, зазначивши, що з боку міністерства видані дозволи саме на реконструкцію погребу. Водночас міністр запевнив, що будівництво не загрожує виключенню Лаври із охоронного списку ЮНЕСКО.

У свою чергу, архімандрит Варсонофій повідомив Тиждень.ua, що окрім реконструкції погребу в будівлі також облаштують братську трапезну для монахів.

Читайте також: Великий льох у Лаврі виріс на три поверхи і завмер

Нової інформації щодо цього будівництва наразі не було.

На початку липня у ЗМІ з'явилася інформація про те, що бізнесмен і голова партії «Віче» Ігор Дідковський подарував своїй доньці власний ресторан на території Києво-Печерської лаври, поруч з музеєм Івана Гончара.

Зокрема, він зазначив, що ресторан є елементом музею. Такий подарунок, за словами Дідковського, коштував 1 млн 200 тис. грн.

У Національному Києво-Печерському заповіднику також спростували інформацію, що цей ресторан розташований на території Лаври.

Значного розголосу набула й інформація про те, що у намісника Києво-Печерської лаври, митрополита Вишгородського і Чорнобильського УПЦ МП Павла є розкішний заміський маєток, розташований у 20 км від Києва, у селі Вороньки. Територія резиденції обнесена парканом заввишки приблизно у 2,5 метри. На будинку встановлені відеокамери спостереження. До речі, це не перший скандал, пов'язаний з намісником Лаври. Торік йому подарували люксовий "Мерседес". Його вартість понад 100 тисяч доларів. ЗМІ повідомляли, що цього року йому, можливо, подарували "Лексус".

Окрім цього, раніше Павел назвав душевнохворим журналіста, який написав про Мерседес S-класу митрополита УПЦ МП Володимира (Сабодана) – така машина коштує 145 тисяч євро.

Не обійшлося й без скандалів, пов'язаних з кадровими призначеннями. 8 червня колишню модель Владу Литовченко-Прокаєву офіційно призначили на посаду заступника гендиректора Києво-Печерської Лаври. Вона відома, зокрема, завдяки еротичній фотосесії у Playboy. 

Коментуючи призначення, Ліснича зазначила, що це – рішення Міністерства культури. І воно не викликало заперечень у намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври Митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла.

Пізніше Прокаєва заявила, що заплатила $50 тисяч хабара за працевлаштування на посаду. 2 серпня Генпрокуратура доручила МВС провести перевірку заяви Прокаєвої. А наступного ж дня міністр культури Михайло Кулиняк оголосив догану Лісничій

Втім, на цьому цей скандал не вщух. 6 серпня Ліснича підписала накази про звільнення 4 своїх заступників і близько 20 співробітників заповідника, у тому числі Прокаєву. Окрім цього, Ліснича подала в суд на екс-модель для спростування заяви про хабар.

Читайте також: Прокаєва vs Ліснича: Баба Параска і баба Палажка

У свою чергу, 65 співробітників Києво-Печерського заповідника оприлюднили відкритий лист до громадськості та керівництву Міністерства культури, в якому йдеться про "кадрове свавілля" Лісничої та її нецензурні послання на адресу Мінкультури. У листі зазначено, що скандал з Прокаєвою Ліснича використовує "заради прикриття власного кадрового свавілля, що має місце з самого початку перебування її на посаді генерального директора заповідника".

9 серпня комісія міністерства культури провела повторну перевірку у заповіднику, за результатами якої Лісничу було звільнено з посади гендиректора заповідника.

10 серпня міністерство туризму призначило Наталію Клименко виконуючим обов'язки гендиректора заповідника. Як відомо, вона очолювала Національний музей Тараса Шевченка з грудня 2005 року по січень цього року.