Азаров наказав на партнерських засадах створити мережу сільських аптек

14 Листопада 2011, 19:19

На нараді з питань якості, безпеки та доступності ліків на вітчизняному ринку, яку прем’єр-міністр провів на розвиток своїх консультацій з громадськими організаціями у сфері охорони здоров’я, було дано ряд доручень міністерствам, відомствам та регіональній владі.

Зокрема, вони мають внести пропозиції щодо розширення мережі аптечних закладів у сільській місцевості шляхом формування соціальної мережі аптек на засадах державно-приватного партнерства. Уряд має на меті до 1 лютого 2012 року розробити та ухвалити відповідну постанову, якою урегулювати роботу таких аптек.

Також доручено визначити обов‘язковий асортимент соціально-орієнтованих лікарських засобів вітчизняного виробництва як для аптечних, так і для лікувально-профілактичних закладів та граничні ціни на них.

Посилюється і контроль за якістю імпортних ліків, які ввозяться на територію України. Зокрема, Уряд ухвалив постанову про внесення змін до порядку державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів, якою передбачено обов‘язкове інспектування виробництв таких ліків.

Як повідомлялось, 12 жовтня Кабмін створив Раду з питань функціонування системи охорони здоров'я на чолі з першим віце-прем'єр-міністром Андрієм Клюєвим, що фактично має взяти на себе всі основні напрямки роботи МОЗ, пов'язані з лікарським забезпеченням громадян, і перш за все взяти під контроль держзакупівлі.

Нагадаємо, 12 жовтня президент Віктор Янукович оголосив догану Міністру охорони здоров’я Олександру Аніщенко та трьом його заступникам, “у зв'язку з неналежним виконанням службових обов'язків, зокрема невиконанням державних цільових програм та комплексних заходів з охорони здоров'я, функції з реалізації яких покладено на Міністерство охорони здоров'я України”.

Міністерство охорони здоров’я зірвало план державних закупівель медичних препаратів. 17 серпня, прем'єр-міністр Микола Азаров назвав ситуацію із закупівлею ліків надзвичайною і потім заявив, що має намір у найближчі кілька тижнів розглянути питання відповідності Олександра Аніщенка займаній посаді міністра охорони здоров'я. Через два дні Міністерство охорони здоров'я відзвітувало, що завершило процедуру закупівлі імунобіологічних препаратів на 2011 рік. Однак у регіонах заявили, що не бачили обіцяних МОЗ ліків.

Зокрема,  ситуація з браком вакцин для щеплення дітей спостерігається в країні з початку року. Дітям не проводять необхідні щеплення починаючи з пологового будинку, закінчуючи школярами.