Політолог: ніяких змін до Конституції до виборів не буде

6 Лютого 2012, 14:14

На думку експерта, жодних змін до Конституції цього року не буде, продовжуватиметься лише «політична гра».

«До виборів це буде лише гра, ніяких змін до Конституції не буде. Не ідеться ж про те, що Конституційна асамблея сама буде ухвалювати зміни до Конституції. Напрацювання будуть передавати новому складу Верховної Ради України», – вважає він.

Фесенко нагадав, що Конституційна асамблея ще не створена, «її немає, як такої». «Думаю, декілька місяців піде на те, щоб оформити її створення. Якщо швидко, то це можна зробити за місяць-два. Але процес може розтягнутися до літа. Я виходжу з того, що діяльність робочої групи зі створення Конституційної асамблеї тягнулася близько року. Після її створення буде потрібно декілька місяців для того, щоб вона щось там напрацювала. Якісь конкретні напрацювання Конституційної асамблеї ми побачимо або наприкінці цього року, або на початку року наступного», – заявив експерт. 

Однак, на його думку, навряд чи і після виборів відбудуться зміни до Конституції. Одна з головних причин – пристосування змін у Конституцію до власних потреб. 

«Погляди на конституційні зміни в нашої опозиції розрізняються. До того ж, як у влади, так і опозиції ці погляді дуже кон’юктурні. Я вже не кажу про Юлію Тимошенко, яка була то за парламентську, то за президентську модель, то шукала компроміс у цьому сенсі з Януковичем. Те саме було у Партії регіонів, які були запеклими парламентаристам, але, зрештою, повернулися до президентської моделі. Ніяких стабільних поглядів щодо реформування Конституції в опозиції немає», – сказав Фесенко.

Нагадаємо, 25 січня Янукович затвердив концепцію Конституційної асамблеї, яка готуватиме нову редакцію Основного закону. Вона почне свою роботу навесні 2012 року.

30 січня Комітет опору диктатурі прийняв рішення не брати участі в роботі Конституційної асамблеї. Згодом про відмову брати участь у роботі Конституційної Асамблеї заявила також партія «УДАР» Володимира Кличка.

Керівник науково-експертної групи з підготовки Конституційної Асамблеї Леонід Кравчук вважає, що відмова опозиції брати участь у роботі Конституційної Асамблеї не перешкодить конституційній реформі.