Янукович сьогодні чиститиме Кабмін

2 Листопада 2011, 07:16

Про можливі відставки в уряді заговорили ще навесні цього року. Так, у квітні у Партії регіонів прогнозували відставки міністра освіти Дмитра Табачника, віце-прем’єра Сергія Тігіпка, міністра культури Михайла Кулиняка та міністра оборони Михайла Єжеля.

Після цього, 17 травня, Янукович звільнив міністра охорони здоров'я Іллю Ємця, призначивши замість нього Олександра Аніщенка. Втім, нещодавно Аніщенко отримав догану від президента «у зв'язку з неналежним виконанням службових обов'язків, зокрема невиконанням державних цільових програм та комплексних заходів з охорони здоров'я».

За даними ZN.UA, Аніщенко разом із Єжелем, Табачником, Кулиняком та міністром фінансів Федором Ярошенком, перевірка діяльності якого триває вже другий місяць, опинилися в зоні ризику.

Додамо, що, за даними джерела в Адміністрації Президента, у вересні Янукович попередив про можливу відставку міністра закордонних справ Костянтина Грищенка, «якщо до нового року договору (про асоціацію з ЄС – Ред.) не буде».

Прем’єр-міністр Микола Азаров став на захист своїх міністрів. Так, на початку жовтня він заявив, що вважає недоцільним зараз змінювати міністра фінансів Ярошенка. А на початку вересня Азаров запевняв, що Аніщенко і Табачник після критики на їхню адресу активізували свою роботу.

Зауважимо, що можливість відставки Табачника наприкінці літа підтвердив глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін. ЗМІ навіть назвали можливих кандидатів на пост міністра освіти – колишні керівники міністерства Василь Кремень та Станіслав Ніколаєнко. Однак сам Табачник назвав цю інформацію «неточністю в пресі».

Що ж до Ярошенка, то у ЗМІ неодноразово поширювалася інформація, що відставка нинішнього міністра фінансів дозволить звільнити місце для нинішнього глави СБУ Валерія Хорошковського, який стане новим віце-прем'єром і очолить Міністерство фінансів.

Втім, за іншими даними, Хорошковського планують призначити на пост прем'єра, відправивши у відставку самого Азарова. Втім, як стверджує Українська правда, Азаров залишиться на своїй посаді як мінімум до весни.

Учора глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін підтвердив, що президент працює над питаннями кадрових змін в уряді.

За словами Льовочкіна сьогодні буде підведено підсумки за всіма напрямками (всього 21) економічних реформ, завдання за якими президент постановив виконати до кінця року. Зазначимо, що під час одного з останніх засідань комітету з реформ Льовочкін розкритикував урядовців за те, що виконавчою владою виконується не більше 30% розпоряджень президента і реалізовується приблизно така ж частина ініціатив.

Крім того, Льовочкін запевнив, що найближчим часом буде визначена кандидатура прем’єр-міністра Криму. Нагадаємо, прем’єр АРК Василь Джарти помер у серпні.

На думку політолога Володимира Фесенка, на сьогодні найбільш вірогідним кандидатом на звільнення з Кабінету міністрів є міністр культури Михайло Кулиняк. Також реальним він вважає звільнення міністра оборони Михайла Єжеля, але за умови заміни його на того, хто «буде працювати більш ефективно». «Щодо Аніщенка, як і Ярошенка, то тут лобістські ігри», – додав він.

Щодо можливості звільнення міністра освіти, науки, молоді та спорту Дмитра Табачника, то Фесенко прогнозує скоріше його перепризначення на іншу посаду.