Рада візьметься за Житловий і Трудовий кодекси та решту скандальних законопроектів

6 Вересня 2011, 07:00

Відкриватимуть сесію урочистостями з нагоди 20-річчя Незалежності України. На цьому засіданні очікується виступ президента Віктора Януковича.

Далі на засіданні 6 вересня депутати планують розглянути уточнення до закону про Пенсійну реформу, ухваленого 8 липня. Тоді Рада  ввела підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років із щорічним його збільшенням на 6 місяців, починаючи з 1 вересня. За словами спікера Володимир Литвина, уточнення будуть розглянуті лише у разі відмови депутатів скасувати ухвалення цього закону. Як відомо, цей закон на підпис президенту Віктору Януковичу після прийняття Радою так і не надійшов.

Фракція "БЮТ-Батьківщина" наполягає на першочерговому розгляді парламентом на пленарному тижні 6-9 вересня законопроекту №9075, яким пропонується скасувати кримінальну відповідальність за перевищення влади або службових повноважень, які призвели до тяжких наслідків.

На засіданні у п'ятницю, 9 вересня, Верховна Рада заслухає інформацію міністра фінансів Федора Ярошенка про збитки, які були завдані державі від діяльності компанії "Лівела" (Полтавська область, дочірнє підприємство ТОВ "Тайстра").

На пленарному тижні 20-23 вересня Кабмін представить проект державного бюджету на 2012 рік.

У свою чергу уряд просить парламент у прискореному порядку розглянути законопроекти, що стосуються спрощення візового режиму з Європейським Союзом. На погоджувальній раді керівників комітетів Ради перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв, зокрема, попросив парламент у прискореному порядку розглянути законопроекти №8469 "Про протидію торгівлі людьми" і №8570 "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства".

На цій же сесії депутати планують розглянути закон про вибори. 27 травня Мін'юст оприлюднив проект закону про вибори до Верховної Ради, який містить норму про підвищення прохідного бар'єру для партій до 5% з нинішніх 3%. Крім того, пропонується половину депутатів обирати за партійними списками, ще 50% – в одномандатних округах. Участь блоків у виборах не передбачається. Крім того, з бюлетенів для голосування виключена графа «Проти всіх».

23 червня Міністерство юстиції надіслало на експертизу законопроект  про вибори народних депутатів до Європейської Комісії «Демократія через право» (Венеціанська Комісія),  Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) та Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ.

Разом з тим, на цій сесії вірогідно розглядатиметься закон про вищу освіту, який викликав всеукраїнський студентський бунт. Студенти пояснювали, що у документі, розробленому міносвіти, збережені норми, за якими навчальні заклади зможуть збільшувати платню, а також Кабмін матиме право змінювати стипендії, хоча спочатку пропонувалося зафіксувати їх на рівні прожиткового мінімуму. У свою чергу, міністр освіти і науки, молоді і спорту Дмитро Табачник запевняв, що у законопроекті передбачено збільшення стипендії до рівня прожиткового мінімуму.

Також парламент планує розглянути закон про мови. За словами народного депутата, голови парламентської фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, після оцінки критики Венеціанської комісії до законопроекту про мови було розроблено та зареєстровано новий документ, вже з урахуванням усіх зауважень. Законопроектом, зареєстрованими  7 вересня 2010 року, визнається українсько-російська двомовність і допускається вільне функціонування російської мови, зокрема, у діловодстві, законодавстві та освіті. Цей законопроект також негативно оцінив Верховний комісар Організації з безпеки і співробітництва у Європі у справах національних меншин Кнут Волленбек.

У порядок денний сесії внесені і проекти Житлового та Трудового кодексу, прийняття яких було відкладено у лютому. Раніше проектом Житлового кодексу планувалося повернути стягнення пені з боржників із оплати житлово-комунальних послуг у розмірі 0,1% від оплачуваної суми, допускається примусове виселення з житла громадян у разі невчасної сплати або несплати кредиту, взятого на придбання житла. У лютому спікер Литвин пояснив зняття Трудового кодексу тим, що він “є довгограючим законопроектом, який перебуває у стінах Верховної Ради з 2003 року” і може викликати суспільний резонанс.

Завершиться дев’ята сесія Верховної Ради України шостого скликання 13 січня 2012 року.