“Вони створюють “Новичок”, а ми створюємо світлові мечі”. Джонсон розповів про різницю між Британією та Росією

29 Березня 2018, 11:46

Міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон 28 березня під час урочистого великоднього обіду мера Лондона, виступив з промовою про те, як світ зміг протистояти загрозам з боку Російської Федерації, особливо після хімічної атаки на колишнього розвідника Сєргєя Скріпаля та його доньки Юлії у Солсбері.  Про йдеться на сайті британського уряду. 

 

"Після анексії Криму, вторгнення в Донбас, атаки на рейс MH17, хакерських атак, спроби перевороту у Чорногорії, приховування хімічної зброї в Сирії, злому Бундестагу і втручання у вибори, в світі стало занадто багато країн, що відчувають згубні дії Росії… Після всіх цих провокацій настав, нарешті, момент, коли світ відмовився й надалі вислуховувати виснажливі потоки російської брехні", – зауважив глава британського МЗС.

 

За його словами, Росія постійно спекулювала на версіях походження нервово-паралітичної речовини "Новичок", якою було отруєно екс-полковника ГРУ та його доньку.

 

"Спочатку нам говорили, що речовини "Новичок" ніколи не було. Потім сказали, що вона була, але тепер все знищено. Потім заявили, що її запаси виявилися в Швеції, Чехії, Словаччині чи США. А днями взагалі назвали творцем "Новичка" Терезу Мей. За ці дні ми почули, що Сєргєй Скріпаль міг постраждати від передозування, що він вирішив накласти на себе руки і заодно намагався вбити свою доньку. Що це замах на вбивство – помста за те, як Велика Британія нібито отруїла Івана Грозного. Або що це все для зриву ЧС-2018. МЗС Великої Британії нарахувало уже 24 версії цих безглуздих домислів. Я дуже радий, що 27 країн вирішили більше не слухати цю нісенітницю", – підкреслив він.

 

Зокрема, очільник МЗС Британії порівняв Росію з героєм роману Фьодора Достоєвського "Злочин і кара" Родіоном Раскольниковим.

 

"Нагадує початок роману "Злочин і кара". Ми всі знаємо, хто винен. Питання в тому, чи зізнається він сам, чи його спіймають. В останні дні наші цінності і наша віра у верховенство міжнародного права показали свою значимість", – додав він.

 

Також за словами міністра, різницею між британським та російським урядом є те, що "один створює "Новичок", а інший створює світлові мечі( світловий меч з фільму "Зоряні війни", – Ред.).

 

"В цьому і є різниця між сучасною Великою Британією і урядом Владіміра Путіна. Вони створюють "Новичок", а ми створюємо світлові мечі. Перше – жахлива зброя, виготовлена для вбивства, друге – вигаданий реквізит, який дивно гуде. Але яке з цих знарядь більш ефективне в сучасному світі? Яке принесло більше користі для економіки? Яке вразило уяву трьох поколінь дітей і заробило мільярди? Яке з них можна подарувати, а яке можна тільки зневажати?", – сказав він.

 

Водночас Джонсон зауважив, що Британія, незважаючи на конфлікт з урядом РФ, повинна знайти спільну мову з російським народом.

 

"Арсенали нашої країни забиті не отрутою, але чимось потужнішим: силою уяви, винаходами та інноваціями, які можливі у вільному суспільстві, де ми з вами живемо. Саме ця сила візьме гору. І ми впевнені в своїх силах, тому повинні не тільки остерігатися російської держави, але, попри всі труднощі, йти на контакт і шукати дружби у російського народу"

 

Крім того, Джонсон наголосив, що кількість видворених дипломатів РФ ніколи не досягала такої значної кількості.

 

"Ніколи раніше російських дипломатів не висилали у такій кількості. До цього часу вже 27 країн пішли на ризик, висилаючи осіб, які, на їхню думку, не сприяють суспільному благу…Щоб не бути голослівним,зачитаю весь почесний список: Албанія, Австралія, Бельгія, Канада, Хорватія, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Угорщина, Ірландія, Італія, Латвія, Литва, Македонія, Молдова , Чорногорія, Нідерланди, Норвегія, Польща, Румунія, Іспанія, Швеція, Україна, США. До того ж НАТО вислало чи позбавило акредитації десять російських дипломатів", – сказав він.

 

Нагадаємо, низка країн заявила про видворення російських дипломатів через отруєння екс-розвідника, а саме: Україна заявила про видворення 13 російських дипломатів; Польща висилає чотирьох російських дипломатів; США вирішили вислати 60 російських дипломатів та закрити російського консульства в Сіетлі; Канада вирішила вислати чотирьох розвідників Росії під дипломатичним прикриттям; Італія заявила про видворення двох російських дипломатів; Чехія висилає трьох працівників російської розвідки, які працюють під дипломатичним прикриттям; Нідерланди висилають двох працівників російських спецслужб; Данія також вирішила вислати двох дипломатів; Німеччина повідомила про висилання чотирьох російських дипломатів; Естонія вирішила вислати військового аташе РФ; Франція вирішила видворити чотирьох російських дипломатів; Румунія – одного;  Хорватії оголосить персоною нон грата одного російського дипломата; Швеція також прийняла рішення вислати одного дипломата; Латвія видворяє другого секретаря посольства Росії та включає є в чорний список керівника представництва російської компанії в країні; Литва повідомила про вислання трьох російських дипломатів; Фінляндія – одного дипломата РФ; Албанія – двох; Міністерство закордонних справ Іспанії заявило, що уряд видворяє двох російських дипломатів; водночас у МЗС Угорщини вирішили вислати одного російського дипломата; Австралія вишле двох російських дипломатів; Австралія вишле двох російських дипломатів; Македонія – одного; Ірландія – одного; Чорногорія також вирішила вислати одного дипломата РФ.

 

Крім того, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що Північноатлантичний альянс вирішив позбавити акредитації сімох дипломатів з російської місії, ще трьом –відмовили у видачі акредитації.