Голова КВУ: у “референдумі” не брали участі майже 40% мешканців Криму

17 Березня 2014, 13:40

«Головна причина спотворення явки виборців у Криму – це наявність так званих додаткових списків на дільницях, куди включали без жодного контролю тих, кого не було в основних списках», – пояснив Черненко.

Тому у Комітеті виборців України великі претензії до основних списків «референдуму», які «були складені без доступу до основного реєстру виборців».

«Місцева влада сформувала списки абияк, невідомо, за яким зразком, тобто там у самим основних списках була велика кількість мертвих душ, але в наявності усіх додаткових списків, куди включали людей без рішення комісії, хтось заходив на дільницю, показував паспорти і їх включали у додаткові списки. Іноді таких людей було 20 на дільницю. Включали й тих, хто не має права голосувати на тій дільниці. Є свідчення, що одного виборця відразу включали на кількох дільницях», – наголоси Черненко.

Він не знає достеменно, скільки виборців не взяло участь у «референдумі», але вважає, що це понад 35-40% мешканців Криму.

 «Якщо брати до уваги, що 13% кримських татар бойкотували «референдум». До цього можна додати 5-7 % людей, які ніколи за жодних обставин не ходять на вибори й не знали, що це таке. Окрім того, велика кількість громадян України й Росії принципово не брали участь в референдумі», – зазначає експерт.

Черненко наголошує, що «референдум» пройшов непрозоро, з численними порушеннями.

«Говорити про якісь дрібниці під час незаконного процесу сьогодні не доводиться. Процес був повністю непрозорий. Ми маємо багато фактів недопуску журналістів, які мали спеціальну акредитацію. Жодного незалежного конролю щодо «референдуму» не було», – зазначає Черненко.

Як повідомлялось, про невизнання результатів "референдуму" в Криму вже заявили ЄС, США, Туреччина,Великобританія, Франція та Італія, а також Канада та Японія.

Нагадаємо, у Криму 16 березня відбувся так званий "референдум" щодо статусу АРК. Самопроголошений прем’єр Криму Сергій Аксьонов заявив, що 96,6% тих, хто брав участь у "референдумі", висловилися за приєднання до Росії.