У Казахстані не знайшли бензопірену у продукції Roshen

5 Серпня 2013, 12:00

"Ми провели дослідження великої кількості продукції. Дивимося в першу чергу бензопірен. Сім найменувань досліджували, бензопірену немає", – сказав він.

За його інформацією, на ринку кондитерських виробів Казахстану продукція Roshen займає 15-20%.

Бекшин пояснив, що згідно з митного угодою щодо санітарних заходів у випадках виявлення невідповідної, небезпечної продукції країна-учасниця Митного союзу протягом 24 годин має надати офіційну інформацію.

"Але, не чекаючи такої інформації, ми приступили до перевірки у двох містах – Алмати і Астані, де найбільше цієї продукції. Зараз це дослідження ведеться. Ми зверталися до офіційних осіб Росспоживнагляду ще минулого тижня, але офіційної відповіді ще не отримали. Тільки при отриманні офіційної відповіді ми можемо винести постанову про заборону даної продукції", – сказав Бекшин.

Нагадаємо, 29 липня російська санітарна служба ввела заборону на постачання до РФ продукції компанії Roshen через виявлені порушення після експертизи. Зокрема головний санітарний лікар РФ Геннадій Оніщєнко заявив, що у молочному шоколаді Roshen виявлено бензопірен.

Слідом за Росією і Казахстаном перевірку продукції Roshen почали Білорусь, Молдова і Таджикистан. Таджикистан не виявив жодних порушень щодо якості та безпеки даних кондитерських виробів.

Міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов створив і очолив групу для проведення консультацій з Росією щодо заборони ввезення на її територію продукції компанії Roshen.

Однак, як повідомляє Укрінформ з посиланням на свої джерела, переговори щодо повернення продукції корпорації Roshen на ринок РФ досі не розпочато через позицію російської сторони, котра не дуже хоче поки що порушувати цю тему.

На думку експертів, у забороні на постачання до РФ продукції компанії Roshen є елемент російської політики проти України. За словами експертів, такі різносортові «наїзди» мають на меті спонукати до сильнішої інтеграції України з Росією – насамперед шляхом вступу України до Митного cоюзу.