В Іраку ліквідували дві підпільні фабрики з хімзброєю “Аль-Каїди”

1 Червня 2013, 21:59

Як повідомив представник міністерства оборони Мохамед аль-Аскарі, група з п'яти осіб побудувала в Багдаді дві фабрики для виробництва зарину і іприту (гірчичний газ).

Зазначається, що терористи мали намір використовувати газ для здійснення терактів як усередині країни, так і на території сусідніх країн, а також Європи і Північної Америки.

Арешт членів групи став можливий завдяки співпраці іракських і зарубіжних спецслужб, додав аль-Аскарі.

Іприт, відомий також як гірчичний газ, є безбарвною рідиною, що вражає очі, шкіру, верхні дихальні шляхи і легені. Як отруйна речовина вперше був застосований під час Першої світової війни в 1917 році у міста Іпр.

Як відомо, раніше ЗМІ припускали, що "Аль-Каїда" може отримати хімічну зброю із Сирії.

Нагадаємо, наприкінці квітня Барак Обама заявив, що США мають у своєму розпорядженні докази застосування хімічної зброї в Сирії, але фактів і доказів поки недостатньо.

Раніше Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун закликав владу Сирії допустити в країну групу інспекторів ООН, яка має перевірити звинувачення про використання хімічної зброї сторонами сирійського конфлікту.

Влада Сирії, яка закликала ООН розслідувати обставини, відмовилася допустити на територію країни інспекторів, оскільки ті планували перевірити і твердження опозиції.