Колесник зазначила, що в цивілізованих роздрібних мережах напередодні свят ціни зростуть на 10-20%. Якщо говорити про ринки, то тут ціни можуть досягти збільшення 30-50% залежно від продуктів.
"Таке підвищення цін виключно через спекулятивної складової", – вважає експерт, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.
За словами Колесник, традиційна великодня кошик, куди входить червоне вино, паску і яйця, обійдеться господині мінімум в 60-70 грн.
"Середня мінімальна ціна пляшки червоного вина в роздрібних мережах становить 25-30 грн. У цій групі товарів саме роздрібні мережі намагаються збільшити пропозицію і робити їх акційними, тобто, існують маркетингові ходи, на яких населення може заощадити", – зазначила експерт.
Що стосується паски, у разі, якщо господиня не планує пекти самостійно, то її мінімальна ціна складе від 25 грн. за півкілограма. "Якщо говорити про максимальну ціну на паски, то київські кондитерські пропонують їх від 100-150 грн до до 250 грн з одну паску", – зазначила Колесник.
Вона підкреслила, що ціна на яйця цього року істотно знизилася у порівнянні з минулим роком. "Відпускна ціна птахофабрик у минулому році склала 8 грн. За десяток, а в цьому році – 4,5-5,5 грн", – Сказала Колесник, додавши, що в роздрібних мережах ціна за десять яєць складе мінімум 10 грн.
За її словами, зростання вартості великоднього кошика, зокрема, відбувається через збільшення акцизу на алкоголь і вартості оформлення великодніх атрибутів. Що стосується м'яса і м'ясної продукції, то, за словами Колесник, у порівнянні з минулим роком, спостерігається невелике цінове збільшення. "Якщо порівняти квітень 2013 з квітнем 2012 року, то ціна на свинину і яловичину зросла приблизно на 1 грн за кілограм", – сказала експерт.
Таким чином, ціна на свинину в роздрібних мережах становить від 35 до 55 грн, а на яловичину – 40-60 грн за кілограм.
За словами Колесник, не дуже приємною тенденцією для населення є і подорожчання овочів, однак цей факт не пов'язаний з пасхальними святами. "Ще наприкінці березня – в першій декаді квітня так званий борщовий набір різко виріс в ціні. Об'єктивною причиною збільшення цін на овочі стало зменшення пропозицій на ринку в період після зими. Це мало призвести до подорожчання не більше як на 20%. Після того як у пресі почали говорити про це, включилася спекулятивна складова, ціни на овочі зросли на 40-50% ", – зазначила експерт.
Як повідомлялось, на початку квітня уряд підвищив ціни на цукор майже на 15%
Показово, що перші прогнози про можливе подорожчання продуктів харчування зявилися у лютому, після оприлюднення урядом планів про скасування державного регулювання цін на м'ясо, яйця і соняшниковe олію.
Нагадаємо, у жовтні 2012 року прем’єр-міністр Микола Азаров хвалився, що уряд «не тільки не допустив цінових стрибків, але і забезпечив істотне здешевлення багатьох продуктів харчування», зокрема з початку року яйця подешевшали на 28%.
Він також запевняв, що після виборів ціни на продукти не зростуть. "Стосовно цінової стабільності ситуація повністю контрольована і надалі цінова стабільність буде утримуватись", – сказав Азаров.
Нагадаємо, у листопаді 2007-го, будучи першим віце-прем’єр-міністром, Микола Азаров у той час, коли ціни на продукти підвищувалися, акцентував увагу на здешевленні капусти.