Менше ніж за півроку Рада перестала відповідати результатам волевиявлення виборців

9 Квітня 2013, 13:10

Першими «тушками» новообраної Ради стали батько і син Табалови. 11 грудня минулого року стало відомо, що Олександр та Андрій Табалови, обрані народними депутатами від об’єднаної опозиції, не увійшли до складу фракції «Батьківщина» у Верховній Раді.

13 грудня минулого року народний депутат Павло Балога написав заяву про вихід зі складу фракції Партії регіонів. А 8 лютого його і Олександра Домбровського (позафракційний) Вищий адміністративний суд позбавив депутатських мандатів. Суд своїм рішенням зобов'язав ЦВК провести повторні вибори в цих округах. Згодом заступник голови ЦВК Андрій Магера заявив, що не бачить легітимного законодавчого механізму для призначення перевиборів в одномандатних округах №11 і №71. Голова Верховної Ради Володимир Рибак заявляв, що ініціюватиме звернення народних депутатів до Конституційного Суду у зв'язку з цим рішенням ВАСУ.

5 березня ВАСУ позбавив депутатських повноважень і депутата від ПР Андрія Веревського, а вже 6 березня – депутата від «Батьківщини», захисника екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко Сергія Власенка.

Замість Власенка і Веревського, 18 березня Центральна виборча комісія зареєструвала народними депутатами Романа Стаднійчука за списком ВО «Батьківщина» і Олександра Козуба за списком Партії регіонів.

4 квітня народні депутати Олег Канівець, Віталій Немілостівий, Роман Стаднійчук та Ігор Скосар вийшли із фракції ВО «Батьківщина».

Канівець і Скосар  в заяві, поширеній у ЗМІ, пояснили свій вихід з «Батьківщини»  тим, що не бажають брати участь у політичному «театрі одного актора», яким, на їхню думку, є лідер фракції Арсеній Яценюк. Водночас, Немілостівий 5 квітня в ефірі телепрограми «Шустер Live» заявив, що готовий відмовитися від депутатського мандату. 

Крім того, 8 квітня Немілостивий оприлюднив свою заяву про складання депутатських повноважень, а Павло Балога написав повторну заяву про вихід з парламентської фракції Партії регіонів, оскільки попередню нібито загубили у апараті Верховної Ради.

Депутатські мандати втратили депутати, які стали міністрами, зокрема: Микола Азаров, Леонід Кожара, Олександр Лавринович, Павло Лебедєв, Ігор Прасолов, Дмитро Табачник.