Газпром зацікавлений в екологічних протестах в Україні проти сланцевого газу

31 Травня 2012, 16:58

Як зазначає автор, у Росії не раз заявляли, що видобуток сланцевого газу, до реалізації якого Україна зробила черговий крок, визначивши компанії Royal Dutch Shell(Велика Британія) та Chevron Corporation (США) переможцями конкурсу на укладення угод про розподіл вуглеводнів, що видобуватимуться на Юзівській та Олеській геологічних площах, – це не більш ніж піар-акція з метою нашкодити РФ.

«Російському монополістові, інформаційна машина якого до останнього переконувала, що розробка українських родовищ сланцевого газу є економічно неефективною та безперспективною, справді є чого побоюватися. Проте в його арсеналі залишається потужний інструмент, уже успішно використаний у низці європейських держав. Йдеться про мобілізацію екологів для налаштування громадської думки проти розробки сланцевого газу як такої, що «загрожуватиме екологічною катастрофою в густозаселених районах». Спекуляція на громадській думці з використанням одного з найсильніших людських інстинктів – страху – може забезпечити потрібний результат», – вважає автор.

У свою чергу  урядовці запевняють, що екологічний аспект, пов’язаний із видобутком сланцевого газу, дуже ретельно розглядався під час конкурсу. «Хочу вас запевнити, що ці компанії (Shell і Chevron. – Ред.) приділяють велику увагу, на яку я навіть не очікував, екологічним ризикам. Це і сам технологічний процес, який відбувається під час видобутку на ділянці, і рекультивація земель після видобутку, і захисні моменти щодо довкілля. Тобто в мене особисто є стовідсоткова впевненість у тому, що екологічних ризиків немає», – запевняє міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький.

Хоча урядовці не виключають, що цей аспект проекту таки викличе чимало спекуляцій і навіть спровокує акції протесту, проте готові обстоювати свою позицію, зазначає автор.

Детальніше про ситуацію навколо видобутку сланцевого газу в Україні читайте у статті "Страшний сон Газпрому" у №22 Тижня.

Позначки: