Експерт: прогнози уряду про збільшення видобутку власного газу на 25% через три роки – популізм

16 Травня 2012, 13:17

«Щоб вийти на комерційний видобуток, потрібно мінімум 7-10 років. Найліпшим сценарієм для України було б не стільки нарощування видобутку природного газу в наступні 4 роки, а збереження видобутку хоча б на нинішньому рівні. На жаль, Україна всі ці роки проїдала існуючі запаси, майже не збільшуючи видобуток», – сказав він. 

Експерт називає популістськими заяви прем’єр-міністра Миколи Азарова про збільшення видобутку до 2015 року на 25%.

«Це популістські заяви, спрямовані на піар діючої влади. Теоретично, через 10 років можна збільшити видобуток у найкращому варіанті на 50%, а реально на 25%», – додав експерт, наголошуючи, що для справдження такого прогнозу потрібно провести велику роботу, зокрема, покращити інвестиційний клімат в країні.

За словами Омельченка, компанії ChevronIShell, які виграли конкурс з розподілу продукції на розробку українських родовищ, працюватимуть в нестабільних політичних умовах, через що завжди є ризики стабільності їх роботи в Україні. 

«Безумовно, в нашій країні політика впливає на діяльність у тому числі іноземних компаній. На жаль, держава так влаштована, що вона нездатна забезпечити правовий надійний режим для інвесторів…Shell і Chevron погодилися розробляти родовища в Україні, сподіваючись на перспективу, що політична ситуація зміниться…. Україна оцінюється в світі як надзвичайно ненадійна країна. Shell і Chevron розглядають різні варіанти реагування в разі політичних змін. Вони, безумовно, можуть і піти, якщо побачать, що в Україні не забезпечуються їхні правові умови, захист. Тоді іноземні компанії можуть просто згорнути свої роботи як це неодноразово було в Україні», – сказав він.

Як повідомлялося раніше, як заявив прем'єр Микола Азаров в інтерв’ю виданню The Wall Street Journal, Україна збільшить видобуток природного газу до 25% в наступні три роки.

Нагадаємо, переможцями конкурсу по укладанню угоди про розділ продукції на видобуток газу на Олесській та Юзовській площах стали компанії Сhevron і Shell відповідно. Як писало  видання The Washington Post: Нова угода України з західними компаніями щодо видобутку сланцевого газу можуть дати країні новий стимул для лібералізації та відштовхнути її від авторитаризму.