Експерт: Досвід Rozetka.UA показав, що інтернет-компанія може піти з України за лічені години

19 Квітня 2012, 23:45

З його слів, поки податкова міліція проводили огляд серверів  інтернет-магазину  Rozetka.UA, сама компанія «переїхала в Німеччину».

«Я думаю, їм знадобилось чотири години, на мою думку, це довго. Потрібно розуміти, що стан сучасних технологій такий, що «переїхати» в іншу  країну розвинений сайт може за лічені хвилини», – сказав Ольшанський.

Експерт відзначив, що такі події в інтернет-просторі  погано впливають на країну та можуть призвести до «втечі» інших  інтернет-компаній з України.

«Або ці компанії дуже швидко зникнуть, досвід з Rozetka.UA  показує, що мова йде про години, або щось зміниться у ставленні держави до паростків нової економіки. Якщо зараз вони не виростуть, то ми опинимось папуасами», – зазначив Ольшанський.

З його слів, в Україні зі стартапами  в мережі ситуація  катастрофічна. «Як тільки з’являється компанія, яка  чогось вартує, за три місяці вона вже знаходиться в силіконовій долині», – розповів експерт.

Цьогоріч вперше було представлено більше 30 українських стартапів на iForum 2012, який пройшов 17 квітня в Києві, розповів Ольшанський, який є співзасновником Українського форуму інтернет-діячів.

З його слів,  гості форуму відзначали колосальний потенціал України в майбутньому інтернет-технологій. «Є велика кількість молодих людей з активною життєвою позицією, які готові боротись в цьому бізнесі за своє місце»,  – сказав Ольшанський.

 З його слів, наразі в Україні загалом 16 млн інтернет-користувачів, більше 13 млн з яких заходять в мережу один раз в день, тобто  вважаються активними.

Нагадаємо, податкова міліція порушила кримінальну справу проти директора товариства з обмеженою відповідальністю Rozetka.UA за підозрою в ухилянні від сплати податків на суму понад 7 млн гривень.

У четвер співробітники Податкової проводили обшук в офісі хостингової компанії Imena.UA/Mirohost у зв'язку з перевіркою діяльності інтернет-магазину Rozetka.UA.

Вдень 19 квітня сайт найбільшого інтернет-магазину України Rozetka. UA був недоступним і частково відновив роботу приблизно з 17.00.

Наразі податкова міліція Державної податкової служби допускає можливість звільнення від кримінальної відповідальності директора інтернет-магазину Rozetka.UA у разі погашення до пред'явлення звинувачення збитків, завданих у результаті несплати понад 7 млн податків.