Експерт: опозиційні партії-карлики відберуть у “важковаговиків” до 4% виборців

27 Березня 2012, 14:05

За його словами, «Громадянська позиція» Гриценка, УРП «Собор» Матвієнка, Європейська партія Катеринчука в сукупності можуть набрати від 2% до 4% голосів. Однак, це ніяким чином не позначиться на рівні підтримки «опозиційних важковаговиків» – ВО «Батьківщини» і Фронту змін.

«От вони усі разом наберуть 2%, 3%, або 4%.  Сумарно саме стільки ці партії заберуть у так званої об’єднаної опозиції. Передумов для того, щоб вони взяли більше, ніж мають, зараз я не бачу. Навіть якщо ситуація буде розвиватися таким чином, що партія влади буде їм всіляко допомагати, нічого не зміниться», – сказав Дикань.

Разом з тим, на думку експерта, дії дрібних опозиційних партій не зможуть підштовхнути людей не голосувати за жодну з партій, або узагалі проігнорувати вибори до Верховної ради, оскільки гасла політичних сил і конкретні дії дуже сильно відрізняються між собою.

«Ні, цього не буде. З року в рік повторюється якась дитяча ілюзія з маленькими партіями. Знаєте, хто перший проголосив гасло «європейський вибір України»? Був такий у 1998 році блок «Європейський вибір України» (об’єднання «Української селянської демократичної партії» і «Ліберально-демократичної партії України» – ред..). Він посів останнє місце на виборах, здобувши 30 тис. голосів. Але підписів за європейський вибір вони зібрали 300 тис.», – сказав Дикань.

За його словами, така «гра» в об’єднання потрібна малим партіям, щоб їх представників включили до списку, і вони самостійно не вели кампанію на якомусь з округів. «Бо вони цього не вміють і не хочуть», – додав він. 

Нагадаємо, згідно з результатами соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, якби вибори до Верховної Ради проходили у середині лютого, то 5% прохідний бар’єр подолали б чотири партії – Партія регіонів, ВО «Батькiвщина», «Фронт змiн» та Комунiстична партiя.