Бойко не має доказів прозорості купівлі бурової установки за $400 млн?

19 Березня 2012, 10:04

За даними джерел видання документів, на які посилався міністр, не існує у природі.

Ще 20 січня в ефірі телеканалу «Інтер» Бойко, коментуючи купівлю бурової установки West Juno («Петро Годованець»), пообіцяв надати документи, що пояснюють, чому за неї було сплачено $400 млн при ринковій ціні $250 млн.

Голова Міненерго повідомив, що різниця у $150 млн (між ринковою ціною і ціною купівлі – Ред) не відповідає дійсності, оскільки, принаймні, $15 млн з них заплачено за прохід бурової установки через Босфор.

На питання журналістки про долю решти $135 млн, Бойко заявив, що американська компанія Hullibarton вже дала висновок, що вся купівля бурової установки була проведена чисто і прозоро, і вже наступного дня після ефіру він готовий надати весь звіт.

«У нас відповідальний за закупівлю та обслуговування вишки – американська компанія Hullibarton. Лідер світовий щодо сервісу. І звіт, який я вам надам, – там розписано, за що вони платять. Тому я попрошу колег з Hullibarton надати вам цей звіт буквально завтра», заявив міністр.

Джерела видання стверджують, що $15 млн за прохід Босфору заплачені понад ті $400 млн, які коштувала бурова установка. Таким чином, витрати з транспортування, страхування, складання-розбирання вишки лягали на покупця – «Чорноморнафтогаз».

Подібна ситуація склалася і з Hullibarton. Відразу кілька джерел повідомили, що звіту, про який говорив Юрій Бойко, не існує.

Прес-служби Міненерго та НАК «Нафтогаз України» відмовилися коментувати заяву свого керівника.

Як повідомлялось, наприкінці минулого року британська компанія Highway Investment Processing LLP, яка продала за завищеною ціною Бурову установку Нафтогазу, почала процес ліквідації. Згідно з повідомленням від 10 січня 2012 року, компанію Highway Investment Processing LLP мало бути ліквідовано по закінченню трьох місяців, тобто 10 квітня 2012 року.

Втім у лютому, британський реєстратор відмовився ліквідувати компанію Highway Investment Processing.

За британським законодавством, Highway Investment Processing могла бути ліквідована за рішенням своїх членів. Але в разі появи заперечень ця процедура має бути зупинена, про що видається відповідний документ. Хто подав заперечення на ліквідацію Highway Investment Processing, наразі невідомо.

Нагадаємо, $400 млн за бурову установку, придбану Нафтогазом за завищеною ціною, були перераховані на рахунок фіктивної компанії у ризькому Trasta Komercbanka. Цей же банк виявився пов'язаний з укаїнським акціонерами «РосУкрЕнерго», яких ще в політиці прийнято називати «групою Льовочкіна-Фірташа».

Третій учасником цією групи є Юрій Бойко, міністр палива та вугільної промисловості, який безпосередньо відповідав за придбання цієї бурової установки у фірми Highway Investment Processing LLP 2011 року.