Захист Луценка просить суд у США поновити позов до Генпрокуратури

27 Лютого 2012, 10:54

Адвокати зазначили, що готові надати необхідний звіт про повідомлення відповідачів.

Крім Пшонки відповідачами за позовом виступають його перший заступник Ринат Кузьмін, а також співробітники генпрокуратури Сергій Войченко та Антон Зінченко.

У позові йдеться про звинувачення відповідачів в порушенні права на недоторканність особи шляхом незаконного арешту і необгрунтовано довгого утримання під вартою. Крім того, екс-глава МВС стверджує, що у висновку він піддавався нелюдському і такому, що принижує його гідність, поводженню. 

Нагадаємо, Федеральний суд округу Колумбія раніше відхилив позов Луценка у зв'язку з тим, що позивач не виконав його розпорядження без пояснення причин. Зокрема, суд зобов'язав Луценка і його представників інформувати суд про те, як проходить повідомлення відповідачів. Спочатку звіт слід було надати до 8 лютого, згодом суд продовжив термін його подачі до 22 лютого. Проте документи так і не надійшли. У зв'язку з цим суд відхилив позов.

Позов був поданий у грудні 2011 року. Луценко вимагає визнати його кримінальне переслідування в Україні незаконним і політично мотивованим, а також стягнути на його користь компенсацію моральної шкоди.

Колишній міністр внутрішніх справ України був арештований в кінці 2010 року. Луценка звинувачують в розкраданні державного майна та перевищенні повноважень, зокрема, незаконному оформленні на роботу в МВС свого особистого водія і в порушеннях, пов'язаних з наданням йому квартири і нарахуванням пенсії. За даними слідства, загальний збиток державі від діяльності Луценка на керівному посту склав близько 1 мільйона гривень.

Прокуратура просить засудити Луценка до чотирьох з половиною років позбавлення волі. Адвокати в свою чергу називають кримінальне переслідування екс-глави МВС політичним замовленням і вимагають виправдати свого підзахисного за всіма пунктами звинувачення.

У понеділок, 27 лютого, Печерський районний суд Києва розпочав оголошення вироку у справі Луценка.