Газпром: європейські компанії завищують заявки на поставки газу

3 Лютого 2012, 15:35

"Вони просять більше, ніж ми зобов'язані їм постачати", – сказав він, відповідаючи на запитання, з чим пов'язані скарги європейських споживачів на недопоставки газу.

"Є різниця між "хотєлками" і погодженими контрактними кількостями – максимальними кількостями, які визначені і на місяць, і на кожен день", – заявив Комлеєв.

При цьому Комлєв підкреслив, що Газпром працює ідеально в поточних погодних умовах. "Ми не зобов'язані поставляти газ (додатково – ред.)", – додав він.

Нагадаємо, низка європейських країн заявили, що недоотримують обумовлені контрактами обсяги російського газу. Зокрема, італійський оператор газотранспортної мережі Snam Rete Gas в четвер повідомив, що Росія поставить до Італії тільки 87 мільйонів кубометрів газу в порівнянні з необхідними 109 мільйонами кубометрів.

У відповідь на це заступник голови правління Газпрому Олександр Медведєв переклав відповідальність за недопоставки блакитного палива в Європу на українських транзитерів. Він, зокрема, заявив, що Україна у зв'язку з холодами споживає газу значно більше, ніж передбачено контрактом: приблизно на рівні річного обсягу в 60 мільярдів кубометрів.

У свою чергу НАК "Нафтогаз Україна" заявив, що обсяг відбору російського газу не перевищує контрактного рівня. Київ у черговий раз запевнив, що гарантує транзит газу до Європи в повному обсязі.

Міністр палива і енергетики Юрій Бойко заявив, що газ до Європи надходить не в повному обсязі, тому що у зв'язку з різким похолоданням в Росії знизилося надходження російського газу в ГТС України.

Окрім Італії про зниження поставок газу з Росії в обсягах від 7 до 30 % повідомили також Австрія, Словаччина та Польща.

Усього в 2011 році Газпром експортував 150 мільярдів кубометрів газу, в тому числі в Західну Європу – 112 мільярдів кубометрів.