Політологи вважають, що справу Гонгадзе завершать покаранням Пукача

16 Вересня 2011, 16:34

«Судячи з того, як йде це розслідування і процес, мені здається, що це обмежиться на рівні безпосередніх виконавців. Останнім у цьому ряді буде Пукач. Далі не буде доведено жодних інших зв’язків. На цьому воно очевидно і закінчиться», – вважає директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко.

На його думку, Пукач отримає певний термін. Причетність інших осіб, екс-президента Леоніда Кучми і екс-глави МВС Юрія Кравченка, не будуть доведені. 

«Далі (після Пукача – ред.) ці ниточки обрізані, а ті, які є – не будуть доведені», – додав Якименко.

Цю думку також підтримав директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Безумовно, буде вирок по Пукачу. Не буду, навіть, гадати, який термін ув’язнення. Але всім зрозуміло, що термін він отримає», – вважає він.

Водночас політолог висловив сумнів у тому, що українці коли-небудь дізнаються імена реальних замовників вбивства Гонгадзе.

«Враховуючи той факт, що Кравченко мертвий, а це єдина людина, яка могла б пояснити, що саме відбувалось з точки зору мотивів, чому так сталося, хто наказав або замовив, або підштовхнув до викрадення Гонгадзе і до вбивства. Чи то був ексцес виконавця чи це була провокація? Відповідь на усі ці запитання міг дати лише Кравченко», – відзначив Фесенко.

За його словами, всі інші пов’язані з цією справою особи, Володимир Литвин, Олексій Пукач, Леонід Кучма і Микола Мельниченко, озвучують лише версії, які відповідають їх власним інтересам.

«Щоб співставити і порівняти ці версії потрібен Кравченко. Його немає, тому, боюся, що ми так і не дізнаємось усієї правди в цій справі… », – сказав Фесенко.

На його думку, Кучма зможе уникнути відповідальності у справі  Гонгадзе, якщо буде скасований юридичний статус плівок Мельниченка.

Водночас обидва політологи зійшлися на думці, що неспішність процесу не пов’язана із затягуванням процесу з боку певних осіб.

«Зараз цей процес відійшов на другий план через процес над опозиційними лідерами. Політична актуальність процесу втрачена через те, що персоналії залучені до справи не є найбільш впливовими рушіями в українській політиці. У міжнародної спільноти також переключився інтерес на більш актуальні теми, пов’язані з сьогоденням і політичними перспективами України. А ця справа нині йде за логікою, яка визначається прокуратурою і судом», – вважає Якименко.

Фесенко також вважає, що повільність ведення справи пов’язана з темпом роботи нашої прокуратури і судів.  «Мети покарати Кучму у влади  немає. А якщо і є у когось такі бажання, то захист досить міцний і професійний, і думаю, що вони своє завдання виконають», – сказав він.