Табачник може стати “офірним цапом” через конфлікт між Києвом та Москвою

4 Вересня 2011, 13:25

Так, пише автор, не виключено, що найближчим часом піде на підвищення голова СБУ Валерій Хорошковський. А відкладення візиту в Україну місії Міжнародного валютного фонду може стати приводом для відставки міністра фінансів Федора Ярошенка.

Не все добре і у міністра палива та енергетики Юрія Бойка, навколо якого нещодавно розгорівся скандал через публікацію «Дзеркала тижня. Україна» щодо купівлі бурильної установки.

«Певне, «на горі» були прикро вражені тим фактом, що хтось провертає такі справи й навіть не думає ділитися. Навряд чи після таких підозр Бойко зможе як і раніше відповідати за увесь енергетичний сектор. Сам він, найімовірніше, зможе утриматися у кріслі. Однак можуть постраждати його люди і «теми». Тим більше, що у разі реалізації сценарію «Хорошковський» інші групи в оточенні президента вимагатимуть компенсацію за посилення групи «Фірташа-Льовочкіна-Хорошковського». Енергетика – цілком можливе поле для таких компромісів, здатне втамувати апетити», – пише автор.

Ще одним претендентом, який може позбутися посади, автор називає Дмитра Табачника.

«Дмитра Табачника ненавидять не тільки в опозиції, а й колеги (згадаймо лише Колесникова, який називав його «дешевим клоуном» і «казнокрадом»). І на вулицях, і у коридорах влади вимагають відставки Табачника, однак попри це він залишається у кріслі міністра освіти. І цьому є достатньо просте пояснення: його вважають квотою Кремля. Тому відставка міністра освіти ще вчора була неможлива через сподівання влади на «особливі відносини» Росії та України. Сьогодні ж ця відставка може стати демонстративним кроком у «грі нервів» Києва та Москви», – вважає автор.

Детальніше читайте у статті «Хто зайвий?».