Держава забезпечує лише 10% необхідних українцям ліків

21 Липня 2011, 14:34

«Госпітальний ринок медикаментів, складає всього лише 10% від загального обсягу фармацевтичного ринку України у грошовому вимірі. Переважну більшість ліків  населення купує в аптечній мережі, в тому числі, доволі часто і препарати для стаціонарного лікування. При цьому, в нашій державі не їснує ніякої моделі компенсування вартості придбаних ліків» – сказав  Живодерніков.

На думку експерта, ця ситуація не дуже сприятлива, навіть у порівнянні з іншими країнами СНД.  Так, наприклад, в Росії, Білорусії, Казахстані частка бюджетного фінансування закупівель ліків більша. Крім того вже діють моделі реімбурсаціїї  – часткового компенсування вартості ліків, придбаних населенням в аптеках. 

 За його словами, процес виправлення ситуації триватиме не один день. 

«Поки що у нас тільки починаються реформи охорони здоров’я, які передбачають зміну моделі фінансування в рамках нинішнього бюджетного забезпечення. У перспективі можна чекати запровадження однієї з моделей страхової медицини, яка буде включати і схему компенсації вартості медикаментів населенню», – сказав експерт.

Нагадаємо, 20 липня, прем’єр-міністр Микола Азаров наказав міністру охорони здоров’я Олександрові Аніщенку «повідривати голови» винним у нестачі ліків у медичних закладах.  

Раніше У ЗМІ повідомлялось, що за шість місяців цього року МОЗ України не придбало жодної упаковки лікарських препаратів – всі 240 тендерів закінчилися безрезультатно, у той час, коли 2010 року на закупівлю ліків держава витратила 3,5 млрд грн. Водночас спостерігаєть брак вакцин для щеплення дітей. 

Міністерство охорони здоров'я обвинувачує у зриві закупівель компанії, які є постачальниками найбільш затребуваних ліків для міністерства, мовляв, вони завищують ціни на препарати або зривають тендери з їх закупівлі.

У Міністерстві охорони здоров’я запевняють, що перші партії медпрепаратів надійдуть в лікарні вже у вересні. Насамперед планується провести закупівлю вакцин для дітей та онкологічних препаратів.

Позначки: