Волкер назвав “Північний потік-2” механізмом впливу на ЄС

17 Лютого 2018, 17:55

Проект магістрального газопроводу із Росії в Німеччину через Балтійське море "Північний потік-2" є не комерційним, а повністю політичним і створює великий механізм впливу Росії на Євросоюз. Про це заявив спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер під час виступу на другому Українському ланчі в Мюнхені, організованому Фондом Віктора Пінчука.

 

"Північний потік-2" – це повністю політичний, а не комерційний проект. Якщо ви хочете вести комерційний проект, то ви знайдете найдешевший механізм, щоб постачати газ, а це не найдешевший варіант. Я думаю, що це великий механізм впливу на Євросоюз", – сказав Волкер.

 

За його словами, якщо у ЄС думають про диверсифікацію енергопостачання, то там мають враховувати, що у випадку з "Північним потоком-2" немає нових джерел постачання, а є нові шляхи транспортування газу.

 

Волкер зазначив, що Сполучені Штати і ЄС можуть обговорити, як вони бачать правильно диверсифікований європейський ринок газу.

 

"А якщо говорити про санкції проти російських (енергетичних – ред.) об’єктів, то вони існують, і вони розширюються", – сказав Волкер.

 

Нагадаємо, 15 лютого прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький заявив, що російський газопровід "Північний потік-2" створить  напругу, яка може призвести до великої  російсько-української війни.

 

Раніше німецьке місто Штральзунд видало офіційний дозвіл на будівництво 55 кілометрів газопроводу "Північного потоку-2".

 

Додамо, 13 грудня президент Польщі Анджей Дуда на спільному брифінгу з президентом України Петром Порошенком у Харкові заявив, що будівництво газопроводу "Північний потік-2" несе загрози енергобезпеці ЄС. Президент Польщі також повідомив, що обговорював з Порошенком питання підтримки України шляхом інвестицій, які полягають у будівництві газопроводу-інтерконектора.

 

Як повідомлялось, у листопаді екс-глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що Польща заохочує інші країни ЄС, зокрема, Хорватію відмовитися від поставок російського газу.  За його словами, Польща у своєму протистоянні побудові газопроводу "Північний потік-2" заохочує і інші держави. Він підтвердив намір Польщі відмовитися від продовження контракту на постачання російського газу, який закінчується в 2022 році.