Моравєцький заявив, що будівництво “Північного потоку-2” призведе до великої російсько-української війни

15 Лютого 2018, 15:43

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький заявив, що російський газопровід "Північний потік-2" створить  напругу, яка може призвести до великої  російсько-української війни. Про це повідомляє "Польське радіо".

 

Зазначається, що дану думку глава польського уряду висловив у інтерв’ю німецького видання "Die Welt".

 

"Друга гілка газопроводу "Північний потік" створює нові непотрібні вогнища напруги", – йдеться у заяві.

 

За його словами, ситуація залишалася безпечною, поки українська сторона контролювала газові маршрути до Центральної Європи.

 

"Росія може в будь-який спосіб загострювати конфлікт, може атакувати всю країну. Nord Stream 2 – крок у цьому напрямку", – наголосив він.

 

Глава польської Ради міністрів зазначив, що після створення цього газопроводу, найімовірніше, спричинить спалах великої російсько-української війни.

 

Також польський прем'єр-міністр запевнив, що Європа має достатньо ресурсів, аби "забезпечити попит на імпортний газ у розмірі 180 мільярдів кубометрів на рік", зокрема, завдяки терміналам зрідженого газу.

 

"Коротко кажучи: Nord Stream 2 є непотрібним, шкідливим, і він розділює західну спільноту", – підкреслив Моравєцький.

 

Нагадаємо, 1 лютого німецьке місто Штральзунд видало офіційний дозвіл на будівництво 55 кілометрів газопроводу "Північного потоку-2".

 

Додамо, 13 грудня президент Польщі Анджей Дуда на спільному брифінгу з президентом України Петром Порошенком у Харкові заявив, що будівництво газопроводу "Північний потік-2" несе загрози енергобезпеці ЄС. Президент Польщі також повідомив, що обговорював з Порошенком питання підтримки України шляхом інвестицій, які полягають у будівництві газопроводу-інтерконектора.

 

Як повідомлялось, у листопаді екс-глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що Польща заохочує інші країни ЄС, зокрема, Хорватію відмовитися від поставок російського газу.  За його словами, Польща у своєму протистоянні побудові газопроводу "Північний потік-2" заохочує і інші держави. Він підтвердив намір Польщі відмовитися від продовження контракту на постачання російського газу, який закінчується в 2022 році.