Протести в Києві та збитий літак РФ у Сирії. Головне за вихідні

5 Лютого 2018, 10:39

У Києві на вихідних відбулася низка протестів, зокрема акція на підтримку архітекторів Олексія Шемотюка та Олександра Горбаня, "Марш за майбутнє" та "Авто Євро Сили"; у Сирії збили російський літак Су-25; а у США міністр оборони України Степан Полторак зустрівся зі своїм американським колегою Джеймсом Меттісом.

 

Тиждень.ua зібрав основні події, що відбулися на вихідних.

 

Протести в Києві

 

Скандальна споруда УПЦ МП

 

 

Біля фундаменту Десятинної церкви в Києві 3 лютого відбулася акція на підтримку архітекторів Олексія Шемотюка та Олександра Горбаня, яких суд заарештував за напад на незаконну забудову УПЦ Московського патріархату. Загалом на акцію прийшли близько 700 людей.

 

Активісти також вимагали знесення споруди та скандували "Свободу архітекторам!", "Геть МП". Водночас біля самого "монастиря" співали молебень, своєю чергою активісти поряд поставили аудіоапаратуру та ввімкнули музику. Між сторонами час від часу виникали перепалки.

 

"Марш за майбутнє"

 

 

У київському парку ім. Тараса Шевченка 4 лютого зібралося близько 1000 людей, які вимагали відставки президента Петра Порошенка. Акцію організувала партія "Рух нових сил" Міхеїла Саакашвілі.

 

Серед вимог організаторів мітингу – відставка Порошенка, вибори нового парламенту з терміном повноважень лише на один рік, із зобов’язанням ухвалити закони, які змінять систему, а також призначення нового уряду, що реалізує програму дій "70 днів нової влади".

 

Пізніше мітингувальники вирушили центром Києва до Європейської площі. За інформацією ЗМІ, участь у акції взяли від п'яти до десяти тисяч людей. Водночас у поліції заявили про 2,5 тис. осіб.

 

Згодом відбулося віче, на якому прихильники Саакашвілі схвалили резолюцію, у якій заявили, що 18 лютого на Майдані Незалежності у Києві буде оголошено "рішення про відставку" Порошенка з поста президента. Крім того, організатори анонсували на 18 лютого мітинги по всій країни.

 

"Авто Євро Сили"

 

 

На Хрещатику 4 лютого також пройшла акція протесту – "Авто Євро Сили". За даними поліції, участь у ній взяло близько тисячі людей. Так, активісти вимагали доступного розмитнення для іноземних авто, відміни обмежень "Євро 5" та на перепродаж ввезених авто, а також дієвий механізм розмитнення вже ввезених авто.

 

"Обійдемось без дружинників"

 

 

У столиці 4 лютого на Поштовій площі відбулася акція "Обійдемось без дружинників", на якій кілька десятків активістів виступили проти легітимізації парамілітарних рухів в Україні. Люди тримали гасла: "Не хочемо ніяких нацдружин!", "Проти нацизму та мілітаризму", "Там, де ходять строєм, свободи не буде" та били в барабани.


 

Збитий літак РФ у Сирії

 

 

У Сирії 3 лютого на контрольованій повстанцями території збили російський літак Су-25, унаслідок чого загинув пілот.  Відповідальність за напад взяло на себе джигадистське угруповання "Хайат Тахрір аш-Шам", яке повідомило, що завдало удару із зенітно-ракетного комплексу. Згодом Росія підтвердила факт смерті пілота, а також те, що літак збили за допомогою переносного ЗРК.

 

Крім того, ЗМІ поширили інформацію про те, що пілот російського штурмовика — це колишній український військовий Роман Філіппов, родом із окупованого Сімферополя. Однак Міжнародне агентство з розслідувань Conflict Intelligence Team (CIT) спростувало цю інформацію та повідомило, що  Філіпов народився в Примор'ї (Росія).

 

Згідно з повідомленнями, у Сирії російські сили у відповідь вдарили по контрольованій повстанцями території у провінції Ідліб, звідки збили літак-штурмовик РФ, унаслідок чого було ліквідовано понад 30 бойовиків "Джабхат-ан-Нусра". Водночас, за словами очевидців, російська авіація атакувала лікарню в Маарет аль-Нуумані та житловий будинок в Кафр Нублі, у результаті чого загинуло п'ять осіб.


 

Ядерна доктрина США

 

 

У США 2 лютого опублікували оновлену ядерну доктрину Nuclear Posture Review, у якій викладено плани Пентагону за адміністрації Дональда Трампа щодо ядерної зброї. У документі аналізуються поточні ядерні загрози США в світі. Зокрема, йдеться про КНДР, Іран і Китай, проте найбільше уваги приділено Росії.

 

Також у ньому наголошують на необхідності модернізації ядерного арсеналу країни. Так, оновити планується ключову "ядерну тріаду" – міжконтинентальні балістичні ракети, балістичні ракети підводних човнів та літаки-носії бомб із ядерними боєголовками.

 

Відповідне рішення Вашингтона викликало бурхливу реакцію в світі. Зокрема, міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад заявив, що оновлена ядерна доктрина США вказує на залежність від ядерної зброї та наближає людство до знищення.

 

Водночас Китай висловив протест США, зокрема щодо заяв Вашингтона про надмірне нарощування ядерного арсеналу КНР і наявність "китайської ядерної загрози". У Міністерстві оборони Китаю наголосили, що Пекін завжди дотримується принципу не використовувати ядерну зброю першими при будь-яких обставинах, а також взагалі не застосовувати її, у тому числі проти неядерних країн.

 

Крім того, міністра закордонних справ Німеччини Зігмара Габріеля заявив, що взаємне прискорення розробки нової ядерної зброї посилає неправильні сигнали і зберігає небезпеку розкручування нової спіралі гонки озброєння. Він також наголосив на необхідності суворого дотримання існуючих договорів з контролю над озброєннями.


 

Зустріч Полторака та Меттіса

 

 

Міністр оборони України Степан Полторак та його американський колега Джеймс Меттіс під час зустрічі в Пентагоні обговорили механізм передачі Україні протитанкових ракетних комплексів Javelin.  Сторони також обговорили підготовку українських військовослужбовців, які використовуватимуть американські ПТРК. За словами Полторака, представники США вже проводять тренування з українськими військовими щодо того, як користуватися летальним озброєнням.

 

Водночас міністр повідомив, що Україна найближчим часом отримає американські протитанкові ракетні комплекси. 

 

"Ми обговорювали механізм передачі протитанкових засобів. Ми обговорили й інші питання, пов’язані з підготовкою особового складу, порядку передачі. Рішення щодо передачі Javelin Україні було ухвалене дуже своєчасно і є дуже правильним. По-перше, це дуже потужний сигнал Україні про те, що вона залишилася не сам на сам із Росією, і це сигнал для самої Росії, що нас підтримує увесь світ. Крім того, це потужний сигнал і іншим колегам, із якими ми працюємо, що треба активніше працювати з Україною", – зазначив він.

 

Крім того, він додав, що зараз Міноборони працює над максимально ефективним механізмом передачі установок від США в Україну, "у тому числі, щоб зберегти недоторканість протитанкових засобів, забезпечити збереження технологій, а також ефективної підготовки та використання розрахунків, які будуть працювати на тих засобах".


 

"Безвідповідальний вояж" німецьких депутатів до окупованого Криму

 

До окупованого Криму 3 лютого прибула делегація німецьких парламентаріїв з трьох регіональних парламентів ФРН. До її складу увійшли депутати від правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини". За інформацією, делегація перебуватиме в Криму з 3 по 9 лютого.

 

Водночас депутати заявили, що їх не турбують погрози Києва заборонити їм в'їзд в Україну.

 

Як заявив депутат парламенту Берліна Уве Бронзон, парламентарії сподіваються, що "з часом ситуація навколо України владнається і буде можлива нормальна робота з Україною в майбутньому".

 

 

Водночас посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив, що візит представників партії "Альтернатива для Німеччини" в окупований Крим може мати "плачевні наслідки".

 

"Безвідповідальний вояж кількох політиків із партії "Альтернатива для Німеччини" місцевого масштабу в незаконно окупований Крим може мати для цих горе-депутатів дуже і дуже плачевні правові наслідки. Шкода, що наші попередження досі не сприймаються серйозно. Ну що ж, побачимо", – наголосив він.