В Укренерго підготувалися до робіт з відновлення електропостачання Криму

22 Листопада 2015, 15:19

Ремонтники НЕК «Укренерго» готові до початку відновлення пошкоджених унаслідок підривів ліній електропередач (ЛЕП). Про це повідомив перший заступник директора Укренерго Юрій Касіч.

«Наразі робочі місця повністю підготовлені, встановлені заземлення на місцях проведення робіт і бригади готові до виконання, але ті особи, які там є, вони наразі не допускають до виконання робіт», – сказав він.

Касіч спрогнозував, що одну з ЛЕП можна відновити протягом доби, решту три – протягом двох-чотирьох діб.

Перший заступник голови «Укренерго» також повідомив, що при ліквідації короткого замикання на лінії «Каховська-Джанкой» пошкоджено повітряний вимикач на підстанції «Каховська».

«У разі відключення ще одного елемента на підстанції «Каховська» можливий каскадний розвиток аварії, можливі дуже великі неприємності для Херсонській області: близько 50% (споживачів – Ред.) можуть бути знеструмлені», – уточнив він.

Касіч зазначив, що ремонтні роботи на ПС «Каховська» вже почалися, але не став прогнозувати терміни їх завершення.

«Пошкодження вимикача – це більш складна операція, ніж на лінії», – сказав він.

Перший заступник голови «Укренерго» також зазначив, що ситуація з підривом опор ЛЕП є форс-мажором і НЕК, як технічний виконавець угоди на постачання електроенергії в окупований Крим, в понеділок зробить відповідне повідомлення сторонам контракту про це.

Як повідомлялося, Україна поставила електроенергії до окупованого Криму на понад $265 млн.

Нагадаємо, 20 листопада на Херсонщині підірвали дві високовольтні опори подачі електроенергії в Крим. В Укренерго заявили, що внаслідок підриву електроопор на межі з Кримом без світла можуть залишитися ще дві області.

Також нагадаємо, 21 листопада на Чаплинці Херсонської області правоохоронці оточили учасників блокади Криму, які не дозволяють ремонтувати підірвані напередодні електроопори. Голова підрозділу Херсонської поліції Ілля Ківа пояснив, що поліція оточила активістів, щоб дати можливість відремонтувати стовпи. Згодом відбулися зіткнення між активістами і Нацгвардією. Постраждали близько десяти людей. Після цього кримські татари оголосили про пікетування Адміністрації президента. Голова Меджлісу Рефат Чубаров провів переговори із президентом, і той запевнив, що найближчими днями звернеться до уряду з проханням прийняти рішення щодо припинення торгівлі з окупованим Кримом.

Після цього на Чаплинці повторно підірвали пошкоджені електроопори і Крим повністю відключили від електроенергії з боку України.