Поліція порушила три кримінальних провадження за фактами підриву електроопор та сутичок на межі з Кримом

22 Листопада 2015, 14:47

У поліції порушили кримінальні провадження за трьома статтями після низки подій на межі з окупованим Кримом, які сталися 21 листопада. Про це повідомили у прес-службі Нацполіції.

«Учора, 21 листопада, у полі між смт. Чаплинка та с. Нове Херсонської області сталися два вибухи електроопор повітряних ліній 330 кВ «Каховка-Джанкой». Відомості про цю подію внесені  до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст. 194-1 (Умисне пошкодження об'єктів електроенергетики) Кримінального кодексу. За вчинення подібного кримінального правопорушення передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до десяти років. Наразі правоохоронці встановлюють обставини події», – йдеться у тексті.

Окрім того, за твердженням поліції, під час інциденту поблизу електроопор два працівника поліції отримали тілесні ушкодження. Медики діагностували в одного правоохоронця колото-різане поранення тулубу, інший отримав закриту черепно-мозкову травму та забій тулуба.

«За обома фактами нанесення тілесних ушкоджень працівникам поліції під час виконання ними службових обов’язків відкриті кримінальні провадження за ч. 2 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу. Подібні дії караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк», – зазначили у повідомленні.

Також за заявою журналістки каналу «АТР» відомості щодо перешкоджання її законній професійній діяльності внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Відкрито кримінальне провадження за ст. 171 Кримінального кодексу.

Окрім того, вирішується питання щодо порушення кримінального провадження за перешкоджання учасниками мітингу діяльності журналістів сайту «Херсонские вести».

Як повідомлялося, Україна поставила електроенергії до окупованого Криму на понад $265 млн.

Нагадаємо, 20 листопада на Херсонщині підірвали дві високовольтні опори подачі електроенергії в Крим. В Укренерго заявили, що внаслідок підриву електроопор на межі з Кримом без світла можуть залишитися ще дві області.

Також нагадаємо, 21 листопада на Чаплинці Херсонської області правоохоронці оточили учасників блокади Криму, які не дозволяють ремонтувати підірвані напередодні електроопори. Голова підрозділу Херсонської поліції Ілля Ківа пояснив, що поліція оточила активістів, щоб дати можливість відремонтувати стовпи. Згодом відбулися зіткнення між активістами і Нацгвардією. Постраждали близько десяти людей. Після цього кримські татари оголосили про пікетування Адміністрації президента. Голова Меджлісу Рефат Чубаров провів переговори із президентом, і той запевнив, що найближчими днями звернеться до уряду з проханням прийняти рішення щодо припинення торгівлі з окупованим Кримом.

Після цього на Чаплинці повторно підірвали пошкоджені електроопори і Крим повністю відключили від електроенергії з боку України.