Путін перетворив Януковича, Захарченка, Якименка і Пшонку у гвинтики пропагандистської машини Кремля

14 Квітня 2014, 15:04

Уперше після втечі Янукович спілкувався з журналістами в російському Ростові-на-Дону 28 лютого. Тоді він заявив, що продовжує вважати себе легітимним главою держави і назвав нове керівництво України «фашистськими головорізами», дивуючись, чому президент Росії Владімір Путін у зв'язку з ситуацією в Україні мовчить. 

"Знаючи характер Владіміра Владіміровича Путіна, я дивуюся, чому він так досі стримано мовчить. Це питання", – сказав Янукович.

Він також зазначив, що повернеться в Україну за умови забезпечення його безпеки та безпеки його сім’ї.

Що мав на увазі Янукович під мовчанням Путіна – до кінця незрозуміло, адже на день раніше за його виступ – 27 лютого – зранку близько 60 невідомих зі зброєю захопили приміщення Верховної Ради Криму й Ради міністрів АРК у Сімферополі. Працівників звідти вивели. Бойовики, що захопили будівлі, назвали себе "самообороною російськомовних громадян". З того часу відбулася окупація Криму.

11 березня Янукович виступив у Ростові-на-Дону з публічною заявою, під час якої повідомив, що він живий, відчуває себе добре і планує повернутися до Києва, як тільки з'явиться така можливість.

Він також вкотре заявив, що «нікуди не втікав», і у момент «збройного перевороту» перебував в Україні – «спочатку у Харкові, Донецьку й потім у Криму».

«За ширмою влади у країні діє банда ультранаціоналістів і неофашистів, які мітять на президенський пост. Вони силою захоплюють владу, звілюнюють керівництво міліції й служби безпеки, вищих армійських офіцерів…Вдумайтесь, вони хочуть поставити армію під прапор Бандери. Вони хочуть включити у збройні сили бойовиків із націоналістичних організацій, дати їм у руки зброю», – зазначив Янукович. 

Крім того він погрожував Україні соціально-економічним колапсом.  

Як відомо, після цього виступу у російських ЗМІ збільшилась кількість страшилок про бандєровцов, російська пропаганда намагалась показати цинізм „українських фашистів” і героїзм „освободітєлєй”.

А 16 березня у Криму відбувся так званий "референдум" щодо статусу АРК. Самопроголошений прем’єр Криму Сергій Аксьонов заявив, що 96,6% тих, хто брав участь у "референдумі", висловилися за приєднання до Росії. 18 березня президент Росії Владімір Путін підписав з сепаратистами "договір між РФ і Республікою Крим про прийняття в Російську Федерації Республіки Крим та утворення в складі РФ нових суб'єктів", а 21 березня  Рада Федерації РФ ратифікували "угоду".

28 березня російські держінформагентства розтиражували  звернення Януковича, який закликав провести референдум про статус кожного регіону у складі України. 

"Як президент, який з вами думками і душею, закликаю кожного розсудливого громадянина України – не дайте самозванцям вас використовувати! Вимагайте проведення референдуму про визначення статусу кожного регіону у складі України", – йшлося у зверненні Януковича.

Після цього у східних регіонах почали проводитися збори підписів за референдуми, відбуватися сутички й провокації за участю сепаратистів, які закінчувались травмуванням міліції й активістів.

Окрім Януковича, Кремль використвує для своєї пропаганди колишнього міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка.

Так 4 квітня Захарченко в інтерв’ю Першому російському каналові відкинув причетність спецпідрозділу міліції "Беркут" до стрілянини по людям на Майдані Незалежності під час лютневих подій у Києві.

"Те, що це були не співробітники міліції, я впевнений на 100%. На всі заходи (щодо забезпечення порядку в центрі Києва- Ред.) "Беркут" виходив без бойового табельної зброї. 18 і 19 лютого було поранено 86 працівників органів внутрішніх справ вогнепальними пораненнями, 14 з них були вбиті. Це були працівники внутрішніх військ, військовослужбовці, це були співробітники спецпідрозділу "Беркут", це були співробітники ДАІ, яких розстріляли на посту", – сказав Захарченко.

А наступного дня в російських ЗМІ з’явився екс-голова Служби безпеки Олександр Якименко.

"Вбивство протестувальників на Майдані, всі вбивства – це справа рук самих опозиційних сил. Європі незабаром буде соромно за дії тих осіб, яких вони підтримали. Адже час розставить всі крапки над "i" і назве справжніх винуватців в цих вбивствах", – сказав Якименко.

Вже 13 квітня, у Ростові-на-Дону виступ екс-гаранта вирішили підсилити колишнім генпрокурором Віктором Пшонкрю і главою МВС Віталієм Захарченком. Представники колишньої влади в Україні відкрито підтримали сепаратистів, які діють на південному сході країни, називаючи їх вимоги законними. Представники колишньої влади в Україні відкрито підтримали сепаратистів південного сходу, називаючи їх вимоги законними. У раптовій прес-конференції також брав участь екс-глава МВС України Віталій Захарченко. Пшонка і Захарченко сиділи мовчки, поки Янукович зачитував з паперу текст. У своєму виступі Янукович назвався головнокомандувачем ЗС України, і, на правах головного, попросив українських військових відмовитися від антитерористичної операції на південному сході.

Примітно, що анонсовули ростовську прес-конференцію російські ЗМІ лише незадовго до її початку. З огляду на те, що запитання журналістів до спікерів так і не були трансльовані російським ТБ, цей захід був схожий на нагальну інформаційну операцію.

На думку політолога Віктора Небоженка, використання Віктора Януковича Кремлем стає все примітивнішим. А  заступник директора Центру імені Разумкова Валерій Чалий вважає, що заяви колишнього президента України Віктора Януковича написані в Кремлі і призначені, головним чином, для російського слухача.