З початку роботи Ради VII cкликання фракція ПР поповнилася на 7 і втратила 10 депутатів

17 Вересня 2013, 14:15

За результатами парламентських виборів у Верховну Раду пройшло 185 депутатів від Партії регіонів. Втім, ще 25 місць у фракції зайняли депутати-самовисуванці та мажоритарники від інших партій.

13 грудня минулого року з фракції вийшов Володимир Рибак через обрання спікером парламенту.

Згодом з фракції вийшли нинішні урядовці: прем'єр-міністр Микола Азаров (вийшов 18 грудня 2012 року),  міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов (11.01.2013), міністр освіти і науки Дмитро Табачник (25.12.2012), міністр закордонних справ Леонід Кожара (25.12.2012), колишній міністр юстиції, а нині голова Вищої ради юстиції Олександр Лавринович (25.12.2012), міністр оборони Павло Лебедєв (22.03.2013).

13 грудня народний депутат Павло Балога написав заяву про вихід зі складу фракції Партії регіонів. А 8 лютого Вищий адміністративний суд позбавив його депутатських повноважень. Підставою для цього став позов депутата Верховної Ради VI скликання Юрія Кармазіна, який заявив про фальсифікацію виборів в окрузі № 71 (Закарпатська область), де він здобув перемогу. У квітні Балога написав повторну заяву про вихід з фракції ПР.

А 5 березня ВАСУ позбавив депутатських повноважень депутата від Партії регіонів Андрія Веревського за зверненням спікера Володимира Рибака, у зв'язку зі суміщенням роботи в комітеті Верховної Ради з земельних питань з головуванням в агрохолдингу "Кернел Холдинг".

14 вересня заяву про вихід з фракції  ПР написав Ігор Марков. Незадовго до цього ВАСУ позбавив його мандату за позовом Юрія Кармазіна у зв'язку з тим, що правоохоронці виявили, що на виборах на користь Маркова було сфальсифіковано 6038 бюлетенів.

Водночас впродовж цього часу у фракцію ПР вступило семеро депутатів. Так, 25 грудня у фракцію вступив Василь Поляков, що зайняв у Раді місце Миколи Азарова.

10 січня у зв`язку з виходом з ПР урядовців до парламенту потрапили Юрій Благодир, Олександр Зац та Юрій Поляченко.

Іван Мирний 19 березня зайняв місце Прасолова у фракції. Олександр Козуб того ж дня вступив у ПР замість Веревського.

5 вересня у фракцію вступив Вадим Новинський, що переміг на довиборах у 224 окрузі у Севастополі 7 липня. Як відомо, його статки журнал «Форбс» оцінює в $1,9 мільярда. Він отримав українське громадянство 29 травня 2012 року. 

Нагадаємо, в коментарях Тиждень.ua експерти зазначають, що наразі фракції Партії регіонів поки не загрожує розкол, втім, свою незгоду з її політикою можуть публічно висловлювати окремі проросійські депутати ПР.