У країнах Східної Європи радянські пам’ятники перефарбовують, розбивають та офіційно демонтують

17 Вересня 2013, 12:05

У Болгарії найчастіше висловлюють свій протест проти радянської символіки, розмальовуючи пам'ятники. 2011 року на пам'ятнику Радянській армії у Софії фігури радянських бійців і болгарських партизанів розмалювали у кольори героїв американських коміксів.

Цього року у лютому, в день вшанування пам'яті жертв комуністичного режиму, невідомі розфарбували пам'ятник в кольори національного прапора Болгарії.

А вже у серпні, до 45-річниці придушення Празької весни, пам'ятник розмалювали рожевою фарбою і болгарською та чеською мовами написали  – "Болгарія вибачається" .

Крім того, в червні у Софії відбулася численна акція протесту проти монументу.

"Цей пам'ятник – антиболгарский, а його захисники пропагують антиболгарські інтереси. СРСР у 1944 році була не визволителем, а окупантом Болгарії", – стверджували учасники акції. Мітингувальники скандували: "Приберемо звідси червоне сміття", "Пам'ятник – на звалище історії", а в руках тримали "Свобода чи СРСР". 

У Польщі 2011 року знесли раритет комуністичної епохи – пам’ятник Польсько-радянського братерства з написом польською та російською мовами на цоколі «Слава героям Радянської Армії, бойовим побратимам, які віддали свої життя за свободу і незалежність польського народу».

Чергова хвиля прокотилася у вересні цього року. Так в ніч на 11 вересня у місті Познань невідомі облили червоною фарбою декілька пам'ятників радянським воїнам  на території меморіального комплексу Цитадель, де поховані майже шість тисяч солдат.

Уже в ніч на 13 вересня у місті Легніца червоною фарбою обмалювали пам'ятник радянсько-польському братерству по зброї.

Тим часом в Угорщині цього року Конституційний суд країни скасував закон, що забороняв використання нацистських і комуністичних символів. Судді вирішили, що ухвалений раніше документ обмежує свободу висловлювання думок, трактуючи занадто широко варіанти використання свастики, серпа і молота, червоної зірки та інших символів.

В Естонії 2007 року влада Естонії вирішила демонтувати й перенести пам'ятник радянським воїнам на військове кладовище.

2009 року у місті Тарту пам'ятник радянським воїнам перетворили на монумент жертвам радянської окупації. Замість фрази «Велика Вітчизняна війна. Своїх захисників і визволителів, синів усіх народів СРСР вдячний Тарту пам'ятає вічно» написати таке: «Жертви радянської окупації, хай буде вам земля пухом». 

У Литві також протестують проти радянської символіки. Так цього року 9 травня група молодих людей вивісила на вулиці велике полотнище із зображенням силуетів людей, що несуть прапор Литви та топчуть радянський прапор з серпом і молотом. Після цього молодих людей затримали й здійснили над ними допит.

За прикладом Латвії, Естонії, Литви, Чехії, Польщі, Грузії та Молдови, де публічне використання та розповсюдження, крім вживання в інформаційних, музейних і подібних цілях, нацистської і радянської символіки законодавчо заборонено, пішла цього року й Латвія.

Так Латвійський Сейм передав на розгляд Комісії з прав людини і суспільних справ пропозицію про повну заборону на використання радянської і нацистської символіки під час публічних заходів. Заборона росповсюджується на використання прапорів, гербів, гімнів і символіки (в т.ч. стилізованої) колишнього СРСР, Латвійської РСР і нацистської Німеччини.

У Грузії також триває боротьба з пам’ятниками радянської епохи. Pjrhtvf? в селах Акура і Земо Алвані повалили пам'ятники Йосипу Сталіну, відновлені після зміни уряду Грузії.

А у місті Телаві вирішили демонтувати пам’ятник Сталіну, що встановлений без дозволу місцевої влади 1 вересня. В ніч на 2 вересня невідомі облили пам’ятник помаранчевою фарбою.

Тим часом на малій батьківщині Сталіна, місті Горі, відновлять пам'ятник в його честь. Відповідне рішення прийняло міністерство культури у червні. Спорудження пам'ятника планують завершити до  чергової річниці дня народження Сталіна 21 грудня.

Тим часом у Молдові у Європейський день пам’яті жертв нацизму і сталінізму 23 серпня мерія Кишинева офіційно відкрила пам’ятник жертвам комунізму і сталінських депортацій.

А у Білорусі в листопаді минулого року мінські активісти молодіжної опозиційної організації "Молодий фронт" облили настоянкою валеріани пам'ятник Леніну біля будівлі Будинку уряду. Активістів відразу затримали й доправили у відділок міліції.

В Україні за останні два роки пам’ятники Леніну, Сталіну, Косіору розфарбовували й золотили, розбивали й реставрували, скидали з постаментів і знову встановлювали.

Події навколо "вождя усіх пролетарів" супроводжувалися зустрічними звинуваченнями його прихильників та противників, різними акціями й навіть арештами.