Політолог: У питаннях євразійської інтеграції для комуністів важливий не результат, а процес

9 Вересня 2013, 17:36

Як зауважує експерт, офіційної більшості у парламенті наразі немає.

«Існують неформальні домовленості… Ми бачили неодноразово, як комуністи підтримували кадрові рішення і деякі законопроекти. Скоріше вони балансують між статусом учасника парламентської більшості і такої напівопозиції. Думаю, ситуація кардинально не зміниться, хоча в питаннях, де йдеться про євроінтеграцію, комуністи голосуватимуть окремо. Але це не означає, що все, стосунки між ПР і комуністами зруйновані. Тобто конфліктувати з владою будуть дуже обережно, скоріше, потрібна така імітація конфлікту для піару і не більше», – зауважив політолог.

«Комуністи дуже вдало вміють діяти в рамках подвійних стандартів і говорити одне, а робити зовсім інше. Думаю, навіть в питаннях євразійської інтеграції для них важливий не результат, а процес. Це гра, а результат їх мало хвилює», – додав Фесенко.

На його думку, навіть блокування проведення референдуму не суттєво розчарує комуністів.

«Вони продемонструють росіянам, своїм виборцям, що спробували зробити все, що могли, але, мовляв, злочинна влада не дала. Тобто свої зиски, піар-дивіденди вони отримають», – вважає політолог.

Для влади, на думку Фесенка, комуністи також не становлять особливої загрози, навіть зважаючи на те, що євразійську інтеграцію підтримують більшість виборців ПР на Сході і Півдні України.

«З комуністами, думаю, гратимуться в таку гру так би мовити «ручної» опозиції, мовляв, хай огризаються, але ніякої загрози не становлять. Звісно, внаслідок протистояння з Росією можливий відтік частини виборців ПР комуністам, але цей відтік буде помірний. Крім того, у владі досить добре знають, як поводитися з комуністами, як з ними домовлятися. Проблема, зокрема, одна – це ціна домовленостей», – зауважує експерт.

Як відомо, 8 вересня у Києві, попри заборону Окружного адміністративного суду, КПУ провела збори громадян щодо приєднання України до Євразійського економічного співтовариства. За результатами зібрання було ухвалене питання, яке КПУ планує винести на референдум: " Чи підтримуєте ви приєднання України до Митного союзу Республіки Білорусь, Республіки Казахстан і Російської Федерації?” із варіантами відповіді “так” чи “ні”.

Нагадаємо, раніше в інтерв'ю українським телеканалам президент Віктор Янукович заявив про обов'язкове проведення всеукраїнського референдуму в разі прийняття рішення про вступ до Європейського чи Митний Союз.