ЗМІ: “Вишки Бойка” купували у норвежців

2 Вересня 2013, 18:44

Про це у понеділок пише журналіст Грехем Стек у статті для Business New Europe.

Дані про цю покупку опублікувала норвезька компанія Ferncliff, яка є материнською для компанії Standard Drilling.

Опубліковані дані спростовують дані "Нафтогазу" про те, що бурова платформа була придбана за 400 мільйонів доларів на відкритому тендері у латвійської Riga Shipyard.

У презентації, опублікованій Ferncliff, зазначено, що у вересні 2011 року платформа B319 була продана "нерозкритому покупцю, зареєстрованому у Великобританії".

"Материнська компанія Ferncliff повідомила, що установка була продана "Нафтогазу" ще на стадії будівництва за 220 мільйонів доларів, після замовлення її через провідного виробника Сінгапуру Keppel Fels в грудні 2010 року за 179 мільйонів доларів", – йдеться у матеріалі.

Схема покупки через Standard Drilling була повторена "Нафтогазом" у березні 2011 року: тоді ідентичну бурову платформу виробництва KeppelFells було куплено за 400 мільйонів доларів.

Покупцем платформи в березні стала британська фірма Highway Investment Processing.

Генеральний директор компанії Ferncliff і Standard Drilling Мартін Нес, відмовився від коментарів виданню. Відмовилися коментувати угоди і у "Нафтогазі".

На думку автора статті, "розкриття цієї інформації може означати, що тепер Ferncliff вважає таємного покупця Великобританії агентом "Нафтогазу".

Нагадаємо, 2011 року «Чорноморнафтогаз» на тендері придбав дві морські бурові установки за ціною $400 млн кожна. У першому тендері "Чорноморнафтогазу" взяли участь тільки дві, пов’язані між собою фірми. Ціна установки ($400 млн) виявилася на $150 млн вищою, ніж у виробника.

Видання "Форбс" опублікувало дослідження, в якому вказало, що насправді варто говорити не "вишки Бойка" – а "Кацуби". Нібито автор схеми наживи на закупівлі бурової платформи – екс-заступник голови НАК "Нафтогаз України" Сергій Кацуба, а його молодший 26-річний брат Олександр отримав у спадок його посаду в НАКу.

"Форбс" пише, що Сергій Кацуба курував питання в "Нафтогазі" – а Олександр Кацуба, будучи замголовою "Чорноморнафтогазу", їздив домовлятися про все у Сінгапур та Латвію.

У травні 2012 року "Чорноморнафтогаз" таємно підписав додаткову угоду із фірмою Highway Investments Limited через 6 місяців після проведення тендеру, аби легалізувати переплату за бурову установку.

Читайте також: «Вишки Бойка» наслідили на Заході