Мельнику приписують переховування на двох континентах, у шести країнах і невизнаній республіці

28 Серпня 2013, 14:03

Спочатку джерело Gazeta.ua в Міністерстві внутрішніх справ натякнуло, що Мельник може ховатися в Росії. Зокрема, на прохання назвати хоча б першу букву з назви країни, в якій ховається Мельник, співрозмовник видання сказав: "Країна на Р, і це не Румунія".

Деякі ЗМІ розширили "ареал" перебування екс-ректора до територій країн СНД, «де процедура видачі злочинців спрощена міждержавними договорами».

Проте пізніше джерела в МВС повідомили "Вестям", що Мельник ховається в Австрії. Інші джерела стверджували, що він міг переховуватися в США (де живе його дочка) або ж у Франції.

Натомість, на думку колишнього керівника українського Інтерполу Кирила Куликова, екс-ректор досі в Україні.

"Я дуже сумніваюся, що Петя, якого я добре знаю через спільну п'ятирічну роботу в бюджетному комітеті ВР, міг залишити Україну. Мельника потрібно шукати в навколишніх селах. Це я стверджую за його особистісними характеристиками. Він не схожий на Ріхарда Зорге, який може подолати кордон, наклеївши вуса. Йому тут було добре. Але це моя особиста думка", – сказав Куликов.

Раніше також озвучувалися різні місця перебування Мельника: Рівненщина, Білорусь, Росія та Придністров'я. Зокрема, щодо Рівненщини, то версія базувалася на тому, що він родом з села Ремчиці Сарненського району цієї області, має там родичів. А звідти до кордону – рукою подати.

У свою чергу адвокат Мельника Роман Місюна стверджує, що екс-ректор не покидав території України.

Як відомо, 27 серпня Захарченко заявив, що правоохоронні органи встановили місце перебування Петра Мельника і готуються до його затримання та екстрадиції в Україну. Міністр уточнив, що місце перебування втікача вдалося встановити завдяки  оголошенню його у міжнародний розшук по лінії Інтерполу.

Однак вже наступного дня стало зрозуміло, що Мельника досі не затримали. Так, на запитання журналістів перед засіданням Кабінету міністрів, чи затримали екс-ректора, Захарченко  коротко відповів: "Ловимо" . На уточнююче запитання, в якій країні той перебуває, міністр сказав: "Коли зловимо, тоді все й розповімо".

Народний депутат Геннадій Москаль вважає, що заявою про встановлення місцеперебування Мельника Захарченко підтвердив свою непрофесійність.Більше того, на думку Москаля, Захарченко перетворює справу Мельника на серіал "Мазурок-2".

А відомий правозахисник Едуард Багіров вважає, що заява про встановлення місцеперебування Петра Мельника нагадує драматичну історію з екс-міністром Юрієм Кравченком: його публічно викликали на допит, а потім виявили мертвим з двома кульовими пораненнями, констатувавши суїцид. Він не виключає, що Мельнику могли спеціально натякнути, щоб біг, поки його не затримали і не повернули в Україну

Нагадаємо, затриманий 27 липня у власному кабінеті при отриманні хабара Мельник у ніч на 9 серпня втік з-під домашнього арешту.

Позначки: