Британський політолог: Росія дестабілізуватиме ситуацію в Україні через угоду про асоціацію з ЄС

31 Липня 2013, 15:44

За його словами, якщо ЄС підпише Угоду про асоціацію з Україною, то росіяни розглядатимуть це як початок інтеграції Києва у ЄС, котра з часом завершиться членством України у ЄС.

«А в Кремлі великого значення надають тому, аби не допустити просування сусідньої країни в орбіту Євросоюзу, що для Москви означало б утрату впливу і здатності визначати траєкторію української політики, економіки тощо. Отже, майже однозначно з боку Москви матиме місце тиск із вимогами вдатися до кроків у відповідь, щоб зірвати цей процес», – вважає Шерр.

Він відзначив, що в України зараз дуже вразливе становище.

«Києву та Брюсселю варто перейматися тим, як саме їм можуть перешкодити, особливо з огляду на теперішній стан України, її вразливість, напружену внутрішню ситуацію, розколи, присутність і вплив економічних інтересів, тісно пов’язаних із Росією, розвідувальних служб, Чорноморського флоту в Криму тощо. Якщо хтось гадає, ніби від дня підписання Угоди про асоціацію становище України поступово ставатиме безпечнішим і кращим, то ці люди можуть зазнати великого шоку», – відзначив експерт.

Повний текст інтерв’ю з британським політологом Джеймсом Шерром читайте у № 31 «Українського тижня».

Як відомо, Україна і Європейський Союз  парафували угоду про асоціацію 30 березня 2012 року. Підписання угоди очікується у листопаді у Вільнісі на саміті країн Східного партнерства за умови виконання Україною ряду вимог. Низка європейських політиків також неодноразово наголошували на тому, що підписання асоціації на саміті у Вільнюсі залежить від вирішення справи Тимошенко.