Україна заявила про порушення Росією принципів СОТ через утилізаційний збір

30 Липня 2013, 21:06

У повідомленні значиться, що Україна,   вважає впровадження Росією утилізаційного збору    дискримінаційним. «Запровадження РФ утилізаційного збору на автомобілі спричинило різке (більш ніж удвічі) скорочення виробництва в Україні транспортних засобів у 2013 році, а також – падіння експорту вітчизняних автомобілів до Росії на 75% у порівнянні з першою половиною 2012 року», – відзначили у міністерстві.

Повідомляється, що під час консультацій представники міністерства  наголосили  на порушенні Росією базового принципу СОТ – забезпечення недискримінаційного характеру торгівлі, а також недотриманні положень відповідних угод про вільну торгівлю, наполягаючи на скасуванні заходу.

«Інші країни-учасниці консультацій також висловили свою стурбованість щодо негативного впливу заходу на торгівлю та його дискримінаційний характер», – повідомили у міністерстві.

Нагадаємо, Японія, Китай, США, Туреччина та Україна направили до Світової організації торгівлі скарги на Росію через введення в країні утилізаційного збору на автомобілі.

9 липня, Росія отримала від Євросоюзу офіційне повідомлення про початок консультацій про правомірність стягування РФ утилізаційного збору на іномарки, проте у сторін з'явиться не одна можливість врегулювати ситуацію в досудовому порядку, оскільки за процедурами СОТ судовий розгляд може відбутися більш ніж через рік.

Утилізаційний збір в РФ наразі сплачується при імпорті нових і старих машин, а виробники, що працюють в РФ, можуть натомість надати владі гарантію безпечної утилізації транспортного засобу в майбутньому.

Ця відмінність викликала заклопотаність Євросоюзу, і наприкінці лютого Мінекономрозвитку РФ оголосило, що російські виробники будуть вносити такі ж платежі, як іноземці. Однак Держдума пішла на літні канікули, а відповідний закон так і не прийнятий.