Франція, Британія та США передали ООН дані про 10 хімічних атак проти сирійської опозиції

27 Червня 2013, 07:00

"Щойно Сполучене Королівство отримує відомості про можливі хімічні атаки в Сирії, ми повідомляємо генерального секретаря. Сполучені Штати і Франція чинять так само. Якщо зібрати разом всі наші письмові повідомлення, то в них набереться інформація про, приблизно, десять інцидентів", – сказав він.

"Частина наданої нами інформації – більш нова, щось було зібрано ще на початку року або ще раніше – у грудні, коли надійшли повідомлення про перші подібні інциденти", – пояснив дипломат.

Інформація, зібрана трьома країнами, передається шведському професорові Оці Сільбуд – голові місії з розслідування можливого застосування хімічної зброї в Сирії. Разом з групою експертів він вивчає доступні відомості, поки чекає від Дамаска дозволу на відвідування об'єктів у країні. Як заявив минулого тижня голова Комісії ООН з розслідування можливих порушень прав людини в Сирії Паулу Сержіу Пінейру, наявних даних недостатньо для того, щоб встановити відповідальних за атаки.

Нагадаємо, наприкінці квітня Барак Обама заявив, що США мають у своєму розпорядженні докази застосування хімічної зброї в Сирії, але фактів і доказів поки недостатньо.

Раніше Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун закликав владу Сирії допустити в країну групу інспекторів ООН, яка має перевірити звинувачення про використання хімічної зброї сторонами сирійського конфлікту.

Влада Сирії, яка закликала ООН розслідувати обставини, відмовилася допустити на територію країни інспекторів, оскільки ті планували перевірити і твердження опозиції.