Європарламент ухвалив резолюцію про захист журналістів

22 Травня 2013, 07:47

В резолюції, підготовленій депутатом Ренате Вебер (група ліберальних партій, Румунія), зокрема, зазначається, що нинішні зміни в національні закони щодо ЗМІ можуть давати можливість урядам втручатися в їхню діяльність, тож моніторинг таких законів Єврокомісією мав би сприяти збереженню плюралізму в ЗМІ.

На думку депутатів, для цього необхідно внести зміни до Директиви про аудіо-візуальні медіа-послуги. У документі депутати також висловилися за необхідність забезпечити незалежність журналістів від внутрішнього тиску власників чи видавців, зазначивши, що найкращим засобом для цього був би “кодекс поведінки”, яка б захищала журналістів та редакторів від будь-якого втручання, як внутрішнього, так і зовнішнього.

Депутати також закликали країни-члени ЄС підтримати журналістику розслідувань. Європарламент вважає за необхідне встановити на європейському рівні вимоги до прозорості власників засобів масової інформації, а також правила, які б регулювали розповсюдження політичної інформації через аудіо-візуальні медіа з метою гарантування чесного доступу різним політичним діячам, різним думкам та точкам зору.

Як повідомлялось, згідно зі звітом Інституту масової інформації, опублікованому до Всесвітнього дня свободи преси, в Україні 2012 рік став рекордним за кількістю порушень прав журналістів. Із 324 випадків порушень прав журналістів у 2012 році: порушень, арештів, затримань — 6; побиття, нападів, залякувань — 40; перешкоджань виконувати професійні обов’язки, цензура — 180; економічного, політичного, непрямого тиску — 43; судових позовів до ЗМІ та журналістів — 50; судових позовів від ЗМІ та журналістів — 5. Це найбільша кількість зафіксованих порушень за останні 10 років.

У 2012 році спостерігалось посилення цензури у загальнонаціональних та місцевих виданнях. Моніторинги преси, інтернет-видань та телебачення показали систематичне однобоке висвітлення подій у ЗМІ та замовчування суспільно важливих тем, невигідних для влади.

Нагадаємо, 18 травня на вулиці Великій Житомирській відбулось зіткнення свободівців та чоловіків спортивної статури. Журналістка Ольга Сніцарчук та фотограф Влад Содель постраждали, знімаючи сутичку.