Бойко пояснив Міллеру, що законопроект про приватизацію ГТС відповідає інтересам Газпрому

17 Травня 2013, 12:23

За офіційної версією, учора в Москві Міллєр і Бойко обговорили "актуальні питання двосторонньої співпраці", зокрема, про необхідність  своєчасної закачування достатнього обсягу газу в українські підземні сховища газу (ПСГ) для забезпечення надійного транзиту російського газу до Європи. За неофіційною – йшлося про продаж частини української ГТС Газпрому.

За словами джерела "КомерсантЪ-Украина" в Міненерго України, Мілер з Бойко говорили про створення консорціуму на базі української газотранспортної системи (ГТС) і зниження цін на газ для України.

"Пану Міллеру пояснили, що законопроект про приватизацію ГТС, яка буде до кінця місяця прийнятий в Раді, повністю відповідає інтересам монополії", – зазначив співрозмовник видання.

За його словами, Україна готова домовлятися про продаж частини ГТС в обмін на зниження цін на газ і гарантії завантаження «труби».

"Наступний хід за Росією – вони мають зрештою дати відповідь, створюємо ми консорціум чи ні", – додав він.

У Києві розраховують незабаром повернутися до переговорів і досягти домовленостей, але джерело з російського боку вважає, що "передумов поки немає".

Основним спірним питанням залишається падіння закупівель з боку НАК "Нафтогаз України". У першому кварталі Газпро" експортував в країну всього 6,9 млрд кубометрів газу (падіння на 19%). Причому активно закуповує газ тільки Ostchem Holding Дмитра Фірташа. "Але у неї на цей рік законтрактовано тільки 8 млрд кубометрів, і нинішніми темпами компанія незабаром свій обсяг обере", – пояснило джерело в Газпромі.

За його даними, у Нафтогазу зараз просто немає грошей для закупівлі російського газу. Але, співрозмовник видання запевнив, що про зростання продажів Ostchem нинішнього року поки не йдеться. "Після того як Ostchem вибере свою квоту, Нафтогазу доведеться закуповувати більше, до того ж в літній період йому необхідно закачувати газ в ПСГ на зиму", – упевнений співрозмовник видання. При цьому, підкреслив він, контракти Ostchem в рамках зобов'язань Нафтогазу за контрактом з Газпромом не враховуються. У контракті прописано, що навіть якщо з'являються нові імпортери, обсяги закупівель Нафтогазу (52 млрд кубометрів газу) залишаються на колишньому рівні.

Як повідомлялось, нещодавно міністр енергетики Едуард Ставицький повідомив – якщо права акціонерів будуть чітко виписані й захищені законом, то Україна може собі дозволити продати більше половини акцій газотранспортної системи.

8 травня перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов вислови сподіваня, що Верховна Рада прийме поданий урядом законопроект, яким фактично скасовується заборона на оренду газотранспортної системи.

Раніше опозиція заявила про намагання уряду Азарова здати українську ГТС Росії.

Нагадаємо,  Кабмін запропонував Верховній Раді дозволити приватизацію держпідприємств, дочірніх підприємств Нафтогазу, які займаються транспортуванням газу магістральними трубопроводами і зберіганням його в підземних сховищах. Про це йдеться в законопроекті 2937 від 26 квітня «Про внесення змін до деяких законодавчих актів з метою реформування НАК ««Нафтогаз України».