Луцька міськрада скасувала обмеження на мирні зібрання громадян

24 Квітня 2013, 13:55

Документ передбачає ліквідацію штучних обмежень у реалізації права громадян на мирні зібрання та скасовує необхідність попереджати органи місцевого самоврядування не менш як за чотири дні до проведення заходу.

«В Консттуції не записано, що громадяни мають зазделегідь, не раніше, ніж за чотири дні, інформувати владу про свій намір провести демонстрацію. Навпаки, гарантується свобода мирних зібрань. Сьогодні в Україні існує ральна загроза громадяньким правам. Це яскраво проявляться в політиці нинішньої влади. Місцева влада не повинна створювати штучні обмеження для громадян, оскільки це служить додатковою опорою для формування режиму диктатури і сприяє узурпації влади», – пояснив це рішення заступни голови фракції ВО «Свобода» у Луцькій міській раді Андрій Калахан.

Як повідомлялось, правозахисники констатують, що в Україні минулого року різко збільшилася кількість судових заборон на проведення мирних акцій. Зокрема, в 2011 року таких заборон було, щонайменше, 203, а в 2012-му – вже 313.

Крім того, правозахисники попереджають, що влада планує реанімувати скандальний законопроект №2450, який обмежує свободу мирних зібрань в Україні. Про це заявляють в Інституті "Республіка", правозахисній членській організації Всеукраїнської ініціативи “За мирний протест!”.

Нагадаємо, у вересні 2012 року законопроект про мирні зібрання викликав хвилю протестів. ВР відклала розгляд документу.В Комітеті ВР з прав людини відзначили необхідність “вдумливо" попрацювати над законопроектом про мирні збори

За даними моніторингу протестів, репресій і поступок Центру дослідження суспільства за січень-березень 2013 року, кількість насильницьких протестів суттєво зменшилася. За перші три місяці 2013 року було зафіксовано 878 протестних подій загалом, серед них лише 50 носили насильницький характер. 

За даними  соціологічного дослідження центру Разумкова, більше 30% українців готові до протестів, а 4%  – до збройного повстання.