Ахметов і Фірташ засвітилися у міжнародному офшорному скандалі

5 Квітня 2013, 14:19

На сайті установи, що координує співпрацю понад 100 журналістів та аналітиків із десятка медіа-видань, з'явилися перші списки "топ-клієнтів" офшорних сервісів.

Героями дня стали корумповані представники керівництва мільярдери з Азербайджану, Росії, Канади, Пакистану, Філіппін та низки інших країн.

Серед мільярдерів відзначилися вітчизняні олігархи – Ахметов та Фірташ. Перший фігурує в інтерактивній візуалізації тих, хто "скуповує Британію". Квартири Ахметова є одними з найдорожчих у Лондоні.

Дмитро Фірташ засвітився більш солідно: він у топ-списку користувачів офшорів, поруч з Маркосом (Філіпіни), Алієвим (Азербайджан), Іванішвілі (Грузія).

Укладачі списку позначили українського олігарха як співвласника (разом з Газпромом) РосУкрЕнерго. Також, в характеристиці сказано що "офіційні правоохоронні особи та представники дипкорпусу США пов'язують його з торгівлею зброєю і наркотиками" і згадують його зв'язки з авторитетним Семеном Могілевичем.

Взагалі, згідно з анонсом, це лише початок витоку інформації про офшори. Його вже порівнюють із скандалом з дипломатичним листуванням від Wikileaks.

Укладачі вирішують, чи нададуть вони доступ до повного архіву, який є в їхньому розпорядженні. Наразі, вони поділилися частиною даних з низкою відомих ЗМІ (наприклад Guardian або CBCNews), на яких будуть з'являтися результати розслідування.

Нагадаємо, перші повідомлення про існування такого архіву з'явилися восени 2012 року.

Як повідомлялось, вчора в інтернет потрапили сотні тисяч файлів про офшорні рахунки світових лідерів.