Криза на Кіпрі спровокувала відтік капіталів з Росії зі швидкістю $290 млн на тиждень

31 Березня 2013, 12:14

За тиждень з 21 по 27 березня інвестфонди, орієнтовані на покупку російських акцій, втратили $ 235 млн. Це 1,71% активів під управлінням і найбільша втрата з вересня 2011 року, оцінили економісти «Уралсиб кепитал» на основі статистики Emerging Portfolio Fund Research (EPFR ).

«Як і минулого тижня, найбільший відтік серед фондів, орієнтованих на Росію, припав на Russia ETF Market Vectors: з нього було виведено $165 млн», – зауважили В'ячеслав Смольянінов і Наталя Березіна з «Уралсиб кепітал».

Більшість фондів, орієнтованих на ринки, що розвиваються, теж фіксують відтік. Зокрема, глобальні фонди ринків (GEM) втратили $749 млн.

Фонди, що концентруються на конкретних країнах, що розвиваються, в основному в мінусі. Інвестори, що вибрали Бразилію, вивели $160 млн. Фонди, орієнтовані на Китай, забрали $122 млн. Тайський фондовий ринок втратив $69 млн інвестицій. З акцій, що котируються в Тайвані, інвестори вивели $60 млн.

Винятком стали дві країни. Приплив зафіксували фонди, орієнтовані на Мексику: інвестори вклали в мексиканські паперу ще $406 млн. А фонди, що інвестують в Туреччину, зібрали додаткові $13 млн.

У цілому відтік коштів з ринків, що розвиваються склав $1,6 млрд. 

Як повідомлялось, багаті вкладники кіпрських банків можуть втратити до 60% заощаджень.

Як повідомлялось, 28 березня, у столиці Кіпру Нікосії люди вийшли на демонстрацію проти ухвалення урядом країни антикризових заходів. У той же день кіпрські банки відкрилися для клієнтів – вперше за два тижні. До них вишикувалися черги з бажаючих отримати доступ до своїх грошей, проте настрій був в основному спокійне. Наступного дня банки відновили роботу в звичайному режимі, і повідомлення про черги перестали надходити.

Нагадаємо, у Брюсселі була досягнута угода з Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом про надання Кіпру  допомоги в 10 млрд євро. В межах угоди Кіпр  погодився з проведенням жорсткої реструктуризації найбільшого в країні Банку Кіпру та ліквідацією другого за величиною Кіпрського народного банку.

Позначки: