Багаті вкладники кіпрських банків можуть втратити до 60% заощаджень

31 Березня 2013, 11:31

Згідно з офіційною інформацією Центральниого банку Кіпру, 37,5% коштів з перших €100 тис. будуть конвертовані в акції банку, шо стрімко втрачають у ціні.

Ще 22,5% будуть переведені в особливий фонд, на них не будуть нараховуватися відсотки, і в майбутньому вони також можуть бути списані.

На решту – 40% коштів – відсотки нараховуватися будуть, але тільки у разі позитивних результатів роботи банку.

Із заяви міністерства фінансів Кіпру також випливає, що власники великих вкладів у ліквідованому другому за величиною комерційному банкові країни – Кіпрському народному банкові – можуть зіткнутися навіть із більшими втратами, ніж клієнти Bank of Cyprus.

Ці деталі угоди з ЄС і Міжнародним валютним фондом до суботи залишалися невідомими.

У п’ятницю президент Кіпру Нікос Анастасіадіс заявив, що Нікосії поки вдається стримувати загрозу банкрутства і що країна не має наміру виходити з єврозони в зв’язку з нинішньою банківською кризою.

Як повідомлялось, 28 березня, у столиці Кіпру Нікосії люди вийшли на демонстрацію проти ухвалення урядом країни антикризових заходів. У той же день кіпрські банки відкрилися для клієнтів – вперше за два тижні. До них вишикувалися черги з бажаючих отримати доступ до своїх грошей, проте настрій був в основному спокійне. Наступного дня банки відновили роботу в звичайному режимі, і повідомлення про черги перестали надходити.

Нагадаємо, у Брюсселі була досягнута угода з Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом про надання Кіпру  допомоги в 10 млрд євро. В межах угоди Кіпр  погодився з проведенням жорсткої реструктуризації найбільшого в країні Банку Кіпру та ліквідацією другого за величиною Кіпрського народного банку.

Позначки: