Регіонал: Депутат має право виступати на іншій мові, бо є такі, що не можуть розмовляти українською

21 Березня 2013, 14:11

«Якщо перший привід для блокування був більш-менш якийсь зрозумілий щодо персонального голосування, то далі вже пішли забаганки», – сказав Олійник.

На його думку, нещодавньої спроби блокування Ради можна легко уникнути, якщо вирішувати проблеми не мовою ультиматуму, а мовою закону.

«У Конституції прописано, що депутат має право виступати на іншій мові, але необхідно забезпечити переклад його мови. Тоді виникає питання: потрібно скандувати, щоб зламати ту людину, щоб вона розмовляла українською (але ж є такі люди, що справді не можуть розмовляти українською) чи все-таки звернутись до правового шляху? Забезпечмо переклад і, будь ласка, слухайте собі».

Як стверджує Олійник, до силових методів розблоковування Ради представники Партії регіонів вдаватись не будуть.

«Так, розблокувати силовим методом можна, але тоді ми не забезпечимо персональне голосування. Адже частина депутатів буде стояти біля президії, частина – біля трибуни», – вважає Олійник.

За словами Олійника, блокування-розблокування – це імітація роботи.

«Вже і Євросоюз чітко зорієнтувався у цьому питанні, адже Штефанан Фюле дав чіткий сигнал, що блокування єдиного законодавчого органу в Україні – це річ погана», – нагадав регіонал.

На запитання, чи готова влада йти на компроміс з опозицією, Олійник відповів ствердно.

«Якби була моя воля, то я 5-6 разів би провів перевибори, але це були б великі затрати. Але вже після цього ніхто не голосував би за інших. І ходили б на роботу й не блокували ВР», – резюмує політик. 

Як відомо, 5 березня народні депутати від опозиційних фракцій заблокували Верховну Раду, протестуючи проти позбавлення Сергія Власенка депутатського мандата. 

А 19 березня Верховна Рада розпочала роботу. Опозиція погодилася на розблокування Ради, висловивши свої вимоги: розгляд проекту постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії ВР з питань розслідування фактів антиконституційного перегляду владою волевиявлення українського народу на парламентських виборах 2012 року, проекту постанови ВР про призначення чергових виборів депутатів Київради і міського голови Києва, а також заслухання звітів уряду та президента.