В ЄС заявляють, що “митні” вимоги України до СОТ суперечать букві і духові зони вільної торгівлі

15 Березня 2013, 17:56

«Дії України у рамках Статті 28 Генеральної угоди про тарифи и торгівлю суперечать задекларованим інтересам країни щодо підписання та ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС, включно із положеннями про створення глибокої та всеохопної зони вільної торгівлі. Наміри України достатньо важко співвідносяться з буквою і духом зони вільної торгівлі», – йдеться у заяві представництва ЄС.

В заяві також висловлюється здивування  коментарями урядового уповноваженого з питань європейської інтеграції Валерія П’ятницького з приводу того, що ЄС не надав жодної інформації щодо свого прохання до України відмовитися від намірів перегляду своїх зобов’язань у рамках СОТ.

У представництві ЄС наголошують, що від кінця жовтня 2012 року, коли Україна виступила зі своїм проханням про перегляд мит СОТ, Євросоюз тримав послідовну та чітку позицію проти цієї пропозиції та неодноразово про це наголошував під час неформальних і формальних контактів з представниками української влади, які відбувалися у Брюсселі, Женеві та Києві.

«Нашу думку поділяє також переважна більшість членів СОТ – понад 120 з них висловили стурбованість з приводу намірів України, озвучених під час засідання Генеральної ради, яке відбулося у грудні 2012 року. Це демонструє серйозність ситуації як для конкретних членів СОТ, так і для системи Світової організації торгівлі у цілому», – заявили в представництві ЄС.

«Україна вчинить в інтересах усіх членів СОТ, якщо відкличе своє сповіщення щодо намірів переглянути власні зобов’язання», – йдеться в заяві.

Євросоюз також висловив стурбування, що Україна не надала інформації щодо тарифних ліній, за яким хоче переглядати мита.

«Ми хочемо також відзначити, що зусилля у напрямі розв’язання цієї проблеми були ускладнені неспроможністю України надати конкретні деталі щодо свого прохання. Ми знаємо, до яких саме тарифних ліній (їх 371) Україна прагне внести зміни. Однак після того, як сплило п’ять місяців з часу оголошення Україною своїх намірів, ми й досі не знаємо, які нові тарифи нею запропоновано; так само ми не маємо жодної інформації щодо компенсаційних заходів, які Україна зобов’язана запропонувати у рамках правил СОТ», – додали в заяві.

Нагадаємо, посольство США в Україні заявляло, що кількість тарифних ставок, які Україна хоче переглянути в рамках Світової організації торгівлі, є найбільшим з моменту створення організації та вказувало, що якщо якісь інші країни-члени СОТ підуть шляхом України і спробують передомовитись про умови їхнього вступу до Організації, система СОТ зазнає безпрецедентного випробування на міцність.

У вересні 2012 року Україна подала заявку на перегляд мит. Київ має намір домогтися зміни імпортних мит на легкові й вантажні автомобілі, сільськогосподарську техніку, м'ясо, квіти, фрукти, овочі, пральні машини, шприци й інші позиції.

У МЗС заявку України про перегляд тарифів у рамках СОТ назвали обґрунтованою і такою, що цілком відповідає процедурам Генеральної угоди з тарифів і торгівлі.

Позначки: