На Донеччині знову протестують проти видобутку сланцевого газу

12 Березня 2013, 07:16

Близько тисячі жителів вийшли на центральну площу біля мерії з вимогою надати їм інформацію про конкретні місця, де будуть розташовані газові свердловини. 

Люди впевнені, що видобуток сланцевого газу створить серйозну загрозу здоров'ю місцевих мешканців та екології краю. 

Основні претензії учасники мітингу направили компанії Shell. Організація заявлена у двох пошуково-розвідувальних проектах – у Харківській та Донецькій областях. 

Зрештою мітингувальники вирішили звернутися до президента, аби гарант оголосив мораторій на розроблення сланцевого газу в регіоні. 

"Усім, хто каже про сланцевий газ, – заклеїти обличчя скотчем. Це буде найкращий варіант. Не треба про це говорити взагалі. Підіймати питання про нові джерела забруднення нема в нашому краї. Інакше це зрада Батьківщини", – прокоментував еколог Володимир Березін.

Як повідомлялось, у Донецьку 28 лютого відбувся мітинг проти видобутку сланцевого газу. Громадскі діячі, екологи та політичні партії об'єдналися, щоб виступити проти компанії Shell та початку розробки і навіть дослідження території області. До того, проти початку видобутку газу в області протестували мешканці міста Слов'янськ, неподалік якого також ведеться вивчення території.

А 27 лютого більше тисячі мешканців міста Ізюм на центральній площі міста протестували проти видобутку компанією Shell сланцевого газу на Харківщині.

Крім того, голова Львівської обласної ради Петра Колодій заявив, що обласна рада не отримувала проект договору з компанією Chevron про видобуток сланцевого газу і не готова його погоджувати до остаточних висновків щодо екологічних ризиків видобутку на підставі серйозних досліджень з обов’язковою експертизою українських вчених.

Раніше міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков заявив, що всі питання з місцевими органами управління практично врегульовані.

Нагадаємо, Chevron та Shell було визначено переможцями конкурсів на початку травня 2012 року, консорціум ExxonMobil (40%), Shell (35%), OMV (15%) та НАК "Надра України" (10%) – у середині серпня.

24 січня у Давосі було підписано угоду між компанією Shell і "Надра Юзівська" про розподіл продукції від видобутку сланцевого газу на Юзівській ділянці в Харківській і Донецькій областях.

Згодом віце-президент компанії Shell в Україні Грехем Тайлі заявив, що видобуток газу не розпочнеться доти, доки не будуть проведені екологічні дослідження.